6 ερωτήσεις που θα διατηρήσουν τη φλόγα της σχέσης σας ζωντανή

Η συντροφικότητα είναι ιερή υπόθεση και πολλές φορές μπορεί να γίνει πηγή ευτυχίας ή δυστυχίας. Είναι πραγματικά δύσκολο να διατηρηθεί ζωντανή και υγιής μια σχέση σε βάθος χρόνου. Αυτό συμβαίνει συνήθως γιατί οι σύντροφοι πολλές φορές αλλάζουν, παύουν να αγωνίζονται για την αυτοβλετίωσή τους ή ακόμα χειρότερα θεωρούν δεδομένο ο ένας τον άλλον.

Μια καλή και υγιής σχέση όμως είναι πηγή αυτογνωσίας, έμπνευσης και ολοκλήρωσης για τους εταίρους, τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους και εν τέλει ολόκληρης της κοινωνίας. Μια υγιής σχέση ακτινοβολεί αρμονία και αποτελεί έναν αληθινό φάρο στον κατακερματισμένο, φουρτουνιασμένο, σημερινό κόσμο. Γι αυτό λοιπόν, αξίζει τον διαρκή αγώνα για τη βελτίωσή της – πάντα όμως με σεβασμό στην προσωπικότητά σας αλλά και του συντρόφου σας.

Παρακάτω παραθέτουμε 6 ερωτήσεις που αξίζει να κάνετε στον εαυτό σας αλλά και στον σύντροφό σας για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον και η φλόγα της σχέσης σας ζωντανή, γιατί η αυτογνωσία και η κατανόηση είναι ο Δρόμος…

1. Τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας κάθε μέρα;

Ρωτήστε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και βοηθήστε το να συνειδητοποιήσει τι είναι σημαντικό στη ζωή του αυτή τη στιγμή.

Φυσικά είναι αυτονόητο ότι δεν είναι όλες οι μέρες καλές, αλλά πάντα υπάρχει κάτι θετικό στην κάθε ημέρα. Το κλειδί είναι να παρατηρήσετε τα θετικά στοιχεία και να χαίρεστε γι’ αυτά. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να βλέπει το θετικό. Η θετική στάση είναι επιλογή. Η ευτυχία στη ζωή μας και τις σχέσεις μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεών μας. Όταν δεν είμαστε πλέον σε θέση να αλλάξουμε μια κατάσταση, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε γι’ αυτή. Το πρώτο βήμα γίνεται όταν χαιρόμαστε για οτιδήποτε αξίζει να χαρούμε – τις εμπειρίες, το γέλιο και την αγάπη που εισπράττουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι όταν βοηθάτε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να χαρεί με αυτά τα πράγματα, καθώς η ίδια η χειρονομία από μόνη της θα σας κάνει να χαμογελάτε.

2. Τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε μόνοι και χωρίς αξία;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση που έχει μια ακόμα πιο δύσκολη απάντηση, αξίζει όμως τον κόπο να γίνει.

Μερικές φορές νιώθουμε ότι ο κόσμος γύρω μας καταρρέει κι ότι εκείνη τη στιγμή εμείς βιώνουμε τον μεγαλύτερο πόνο που υπάρχει. Αυτό φυσικά απέχει πολύ από την αλήθεια. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε όλους. Οι δαίμονες που βασανίζουν εμάς, βασανίζουν τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και όλους μαζί. Κατά βάθος, οι προκλήσεις και τα προβλήματα μας ενώνουν. Μόλις το αποδεχτούμε αυτό, μπορούμε να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια, να ομολογήσουμε ότι νιώθουμε απελπισμένοι και ο άλλος να παραδεχτεί ότι νιώθει το ίδιο…Το να μην είμαστε «εντάξει» συνεχώς, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Αν καθίσετε να σκεφτείτε ποιοί άνθρωποι είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη ζωή σας – αυτοί που πραγματικά έκαναν τη διαφορά – κατά πάσα πιθανότητα θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι όσοι προσπάθησαν να σας δώσουν όλες τις απαντήσεις ή να λύσουν όλα τα προβλήματά σας. Είναι αυτοί που κάθισαν σιωπηλά δίπλα σας όταν χρειαζόσασταν χρόνο για να σκεφτείτε, που σας παρηγόρησαν όταν το είχατε ανάγκη και που ήξεραν ότι δεν είχαν όλες τις απαντήσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά στάθηκαν δίπλα σας. Να είστε εκεί για εκείνους που αγαπάτε σε κάθε ευκαιρία.

3. Τι κάνατε πρόσφατα που σας βοήθησε να αισθάνεστε ότι σας αγαπούν και σας εκτιμούν;

Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά όχι μόνο κάποιον που σας ενδιαφέρει, αλλά και τον εαυτό σας. Σκεφτείτε το: με ποιό τρόπο δείχνετε την αγάπη και την εκτίμησή σας;

Αν αυτό το ζήτημα σας απασχολεί με οποιονδήποτε τρόπο, έχετε υπόψη σας ότι όσο σίγουροι και να είστε για την αγάπη κάποιου, είναι πάντοτε ωραίο να το θυμάστε συχνά. Το να αγαπάτε και να σας αγαπούν είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο, γι’ αυτό είναι καλό να το εκφράζετε. Αν αγαπάτε κάποιον πραγματικά, να το δείχνετε με λόγια και με πράξεις καθημερινά. Μην καθυστερείτε, εκφραστείτε ευθέως.

Συχνά οι καρδιές των ανθρώπων μπερδεύονται και πληγώνονται από τις λέξεις που δεν ειπώθηκαν ποτέ και τις πράξεις που δεν έγιναν ποτέ. Ίσως να μην υπάρξει αύριο. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να εκφράσετε την αγάπη και τον θαυμασμό σας.

4. Τι σας φοβίζει μέσα σε μια σχέση;

Στην πραγματικότητα, αυτό που μας φοβίζει συνήθως είναι το γεγονός ότι νιώθουμε ευάλωτοι – κάτι που είναι αναπόφευκτο όταν επιλέγουμε να βρεθούμε σε μια σχέση. Συζητήστε το θέμα ανοιχτά. Να είστε ειλικρινείς με τα άτομα που σας ενδιαφέρουν.

Να έχετε υπόψη σας ότι υποσυνείδητα όλοι μας είμαστε προορισμένοι να συνδεθούμε μεταξύ μας με κάποιο τρόπο – μέσα από τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα – και αυτή η προθυμία μας να γίνουμε ευάλωτοι είναι η πύλη που μας οδηγεί στην αγάπη που αναζητάμε. Χρειάζεται όμως πολύ θάρρος για να ξεπεράσουμε τα όρια της ευαισθησίας μας και να φτάσουμε στο βάθος της ύπαρξής μας. Δεν αρκεί μόνο να αγαπήσουμε και να αποδεχτούμε τα ελαττώματά μας, πρέπει να τα εμπιστευτούμε και σε κάποιον άλλο πιστεύοντας ότι θα τα αποδεχτεί και θα τα αγαπήσει κι εκείνος.

Τελικά, αγάπη σημαίνει να είμαστε ευάλωτοι κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει να δείχνουμε τον πιο αληθινό εαυτό μας. Η εύρεση και η καλλιέργεια των σωστών σχέσεων που προωθούν αυτό το είδος αγάπης είναι μια όμορφη, δια βίου διαδικασία.

5. Πόση αγάπη δείξατε στον εαυτό σας τελευταία;

Να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι οι άλλοι θα τον αγαπήσουν και θα τον σεβαστούν περισσότερο απ’ ό,τι ο ίδιος τον εαυτό του.

Έτσι, αν θέλετε να βρείτε την ευτυχία μέσα σε μια σχέση, ξεκινήστε ζώντας μια ζωή που σας κάνει ευτυχισμένους και ύστερα μεταβιβάστε αυτή την ευτυχία στη σχέση σας. Αν θέλετε να εξαλείψετε τη δυστυχία σε μια σχέση, ξεκινήστε εξαλείφοντας τα σκοτεινά και αρνητικά στοιχεία του εαυτού σας και στη συνέχεια μεταλαμπαδεύστε θετική ενέργεια στη σχέση σας. Η μεγαλύτερη δύναμη που έχετε σε αυτόν τον κόσμο είναι η δύναμη να μεταμορφώσετε τον εαυτό σας. Όλες οι θετικές αλλαγές που αναζητάτε σε κάθε σχέση ξεκινούν αλλάζοντας τον εσωτερικό σας κόσμο.

Αποφασίστε τώρα κιόλας να μην ζητιανέψετε ποτέ ξανά από κανένα την αγάπη, τον σεβασμό και την προσοχή που αξίζετε. Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη, πείτε του ότι τον αγαπάτε κι ότι από δω και πέρα θα του το δείχνετε. Είναι σημαντικό να φέρεστε ωραία στους άλλους, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να φέρεστε ωραία στον εαυτό σας.

Όταν αγαπάμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας, του δίνουμε την ευκαιρία να είναι ευτυχισμένος. Όταν είμαστε χαρούμενοι, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι φίλοι και καλύτεροι σύντροφοι.

6. Ποιά θέματα δεν έχετε ακόμα εξετάσει ή συζητήσει;

Αυτή είναι μια απλή ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας με σκοπό να οδηγηθείτε σε άλλες σχετικές ερωτήσεις που θα μπορούσατε να συζητήσετε με τα πρόσωπα με τα οποία σχετίζεστε. Πρόκειται για καταστάσεις ή γεγονότα που ήδη γνωρίζετε ότι υπάρχουν στη ζωή τους.

Για παράδειγμα, αν ο σύζυγός σας μόλις επέστρεψε από μια σημαντική συνεδρίαση, μπορείτε να τον ρωτήσετε πώς αισθάνεται κι αν όλα πήγαν καλά. Ή αν η κόρη σας μιλάει για την καινούρια φίλη που απέκτησε, ζητήστε της να σας πει τι κουβέντιαζαν στο διάλειμμα. Επίσης, αν γνωρίζετε πχ ότι η μητέρα ενός φίλου σας πάσχει από καρκίνο, μην αποφύγετε να αναφέρετε το θέμα, ρωτήστε ευθέως αν η θεραπεία της πηγαίνει καλά.

Στο τέλος της ημέρας δεν θα φοβάστε να κάνετε βαθύτερες και πιο ουσιαστικές συζητήσεις. Να θυμάστε ότι οι ερωτήσεις είναι σαν τα δώρα – η σκέψη έχει μεγαλύτερη σημασία γι’ αυτόν που τα λαμβάνει. Πρέπει να γνωρίζουμε τον δέκτη καλά για να του κάνουμε το κατάλληλο δώρο και να του θέσουμε τις σωστές ερωτήσεις. Τα δώρα και οι ερωτήσεις γενικού περιεχομένου είναι φυσικά δεκτά, αλλά τα προσωπικά δώρα και ερωτήσεις είναι ακόμα καλύτερα. Αυτό συμβαίνει επειδή η αγάπη είναι ένα συναίσθημα πιο προσωπικό. Όσο περισσότερο χρόνο και προσοχή δίνετε στις ερωτήσεις σας, τόσο πιο όμορφες απαντήσεις θα λάβετε και τόσο ισχυρότερες και στενότερες θα γίνουν οι σχέσεις σας.

Πηγή

Via


Νεότερη Παλαιότερη