Αυτοί οι φίλοι έφτιαξαν μια αληθινή βάρκα με 50.000 πλαστικά μπουκάλια και μας στέλνουν ένα δυνατό οικολογικό μήνυμα…

Ο Jan Kara και ο Jakub Bures είχαν βάλει από καιρό στο μυαλό τους να πάρουν την πρωτοβουλία για να μειώσουν τη ρύπανση από πλαστικά μπουκάλια.

Όπως ξέρουμε, για το 90% της ρύπανσης των ωκεανών ευθύνονται τα πλαστικά απορρίμματα. Γι’ αυτό οι δυο φίλοι αποφάσισαν να δράσουν με έναν εκπληκτικό και διαφορετικό τρόπο. Ούτε μέσω της κοινωνικής διαδικτύωσης, ούτε μοιράζοντας φυλλάδια αλλά με κάτι που στέλνει ένα σαφές μήνυμα: κατασκεύασαν μια βάρκα από πλαστικά μπουκάλια και διέσχισαν με αυτήν όλη την Ευρώπη!

Ο Jakub Bures (αριστερά) και ο Honza Kara To πρώτο βήμα ήταν να προσαρμόσουν τα μπουκάλια μεταξύ τους. Πριν από αυτό, όμως, τα γέμισαν με ξηρό πάγο για να αποκτήσουν μεγαλύτερη άνωση. Το έξυπνο δίδυμο χρησιμοποίησε περισσότερα από 50.000 μπουκάλια για την κατασκευή της βάρκας. Μετά την ολοκλήρωση της βάσης, απαραίτητο ήταν κι ένα πλαίσιο που θα στήριζε την κατασκευή μέσα στο νερό. Με τη βοήθεια φίλων προσάρμοσαν και το πηδάλιο στο πλαίσιο. Έφτιαξαν το μηχανισμό ελέγχου της βάρκας από εξαρτήματα ποδηλάτων. Απώτερος στόχος; Να ταξιδέψουν πάνω στη βάρκα, κατά μήκος του Ποταμού Elba από την πατρίδα τους στην Τσεχία μέχρι το λιμάνι του Αμβούργου, στη Γερμανία Στόχος εκτός από την μοναδική περιπέτεια, είναι και η διάδοση της αφύπνισης για τον κίνδυνο ρύπανσης των θαλασσών από πλαστικό στην Ευρώπη. Αλλά, θα κατάφερναν όντως να κάνουν την βάρκα τους να πλεύσει; Τελικά, ναι. Το ταξίδι ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου του 2014. Μας υποστηρίζουν ένα σωρό άνθρωποι” δηλώνει ο Kara στο BBC. “Αλλά υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν ότι θα βουλιάξουμε στα πρώτα δέκα μέτρα. Αυτούς μας ενδιαφέρει να διαψεύσουμε.” Η θέα μέσα από την καμπίνα (επίσης από πλαστικό). Πολύ extreme η ιδέα… Ένα ταξίδι που θα καλύψει 530 μίλια κι ως τώρα πηγαίνει καλά. Χωρίς τιμόνια και άλλες μηχανικές πολυτέλειες. Συνολικά, έχουν υπολογίσει ότι η περιπέτειά τους θα διαρκέσει ένα ή δυο μήνες μέχρι να φτάσουν Αμβούργο. Αυτή είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσουν περίπου. Από τον Νότο (Πράγα) στο Βορρά (Αμβούργο). Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν και τα 46.000 πλαστικά απορρίμματα ανά τετραγωνικό μίλι που ρυπαίνουν τον ωκεανό, αλλά ο απόηχος της πράξης τους θα αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση αρκετού κόσμου! Ευχόμαστε καλή συνέχεια στο ταξίδι τους!

διαφορετικό

Via


Νεότερη Παλαιότερη