Προειδοποιήσεις από το Ζάγκρεμπ

Σαφές μήνυμα ότι το Ζάγκρεμπ ενδέχεται να εμποδίσει την πορεία της Σερβίας και άλλων βαλκανικών χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν συνεργαστούν και δεν παραδώσουν περισσότερες πληροφορίες για τους Κροάτες, τα ίχνη…

των οποίων χάθηκαν στη διάρκεια του πολέμου, το 1991-1995, απέστειλε η ηγεσία της Κροατίας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ίβο Γιοσίποβιτς και ο υπουργός για τις υποθέσεις βετεράνων πολέμου, Πρέντραγκ Μάτιτς, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αγνοουμένων, διεμήνυσαν ότι οι σχέσεις της Κροατίας με τις γειτονικές χώρες θα εξαρτηθούν από τη διάθεση συνεργασίας στον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Ο κ. Γιοσίποβιτς, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Συλλόγων Οικογενειών Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, υπενθύμισε ότι με τους ομολόγους του των γειτονικών χωρών υπέγραψε διακήρυξη, με την οποία έχουν δεσμευθεί να συνεργαστούν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα, ούτε σημαντικότερη αποστολή για οποιαδήποτε κυβέρνηση ή πολιτική από τον εντοπισμό των αγαπημένων σας και την αξιοπρεπή ταφή τους" είπε ο κ. Γιοσίποβιτς, μιλώντας με συγγενείς αγνοουμένων. Και, φυσικά, οι σχέσεις μας με τους γείτονες θα εξαρτηθούν από το πόσο προσηλωμένοι είναι στη συνεργασία για τον εντοπισμό των αγνοουμένων" επεσήμανε ο πρόεδρος της Κροατίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο κ. Γιοσίποβιτς τόνισε ότι στη διάρκεια του πολέμου χάθηκαν τα ίχνη 18.000 Κροατών και ότι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί 1628 αγνοούμενοι. Κάποιοι γείτονές μας, που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να εκπληρώσουν πολλούς όρους. Ωστόσο, αν δεν είμαστε σίγουροι για τις ειλικρινείς προθέσεις τους και ότι δίνουν πλήρη στοιχεία, τα περισσότερα από τα οποία δικαιολογημένα πιστεύουμε ότι βρίσκονται στο Βελιγράδι και λιγότερα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και στο Μαυροβούνιο, δεν θα λάβουν τη συναίνεση της Κροατίας για την προσχώρηση στην ΕΕ" τόνισε ο κ. Μάτιτς.

Οι πρόεδροι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας υπέγραψαν, την περασμένη εβδομάδα, διακήρυξη, στόχος της οποίας είναι η επιτάχυνση των ερευνών για τον εντοπισμό 13.000 αγνοουμένων σε όλη την περιοχή, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στις πολεμικές συγκρούσεις κατά τη δεκαετία του 1990.

Με τη διακήρυξη επιδιώκεται βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, καθώς και να γίνει η διαδικασία εντοπισμού και ταυτοποίησης των λειψάνων θυμάτων πολέμου λιγότερο τραυματική για τους συγγενείς. Παρέχεται, επίσης, στις οικογένειες των αγνοουμένων το δικαίωμα να ζητήσουν τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό των αγαπημένων τους προσώπων.

Via


Νεότερη Παλαιότερη