Η ζωή με παιδιά, 16 αλήθειες που δεν θα βρείτε σε κανένα βιβλίο

Κανείς δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για τη ζωή σου από τη στιγμή που θα γίνεις γονιός.

Μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις, τα μαθαίνεις μόνο μέσα από την εμπειρία. Η Αυστραλή μπλόγκερ, μητέρα και συγγραφέας Michaela Fox κατέγραψε 16 από τις πιο σημαντικές αλήθειες που όλες οι μαμάδες θα συμφωνήσουν ότι ενώ ισχύουν 100%, κανείς δεν τους είχε μιλήσει γι’ αυτές πριν αποκτήσουν παιδιά.

1. Όταν γίνεσαι γονιός εξοικειώνεσαι απόλυτα με το νόμο του Μέρφι. Ένας έμπειρος γονιός μπορεί να προβλέψει με εντυπωσιακή ακρίβεια πότε θα «χτυπήσει» ο νόμος αυτός. Το μωρό σου που κοιμάται ήσυχα κάθε βράδυ, είναι βέβαιο ότι δεν θα θέλει να πάει με τίποτα στην κούνια του τη μία ημέρα του χρόνου που υποφέρεις από χανγκόβερ. Το παιδί σου που δεν αρρωσταίνει ποτέ θα κάνει εμετό λίγο πριν βγείτε για τη βραδινή έξοδο που κανονίζατε με το σύντροφό σας εδώ και έξι μήνες.

2. Ένας κανόνας γνωστός σε όλους τους γονείς είναι πως όταν τα παιδιά είναι ήσυχα, κάτι σκαρώνουν. Οι πιο έμπειροι ωστόσο είναι πιθανό να ανταλλάξουν την πρωτοβουλία τους να ζωγραφίσουν με μαρκαδόρους τον τοίχο του σαλονιού με ένα τέταρτο επιπλέον ύπνου.

3. Ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει ένας γονιός να χρησιμοποιήσει φράση που ξεκινάει με «το παιδί μου ποτέ δεν…» (έχει κάνει εμετό στο αυτοκίνητο/έχει κολλήσει ψείρες/έχεις σπάσει κάτι κ.λπ.).

Για την ακρίβεια, δεν πρέπει ούτε να το σκεφτεί. Γιατί είναι μαθηματικά βέβαιο ότι την ίδια στιγμή (ή λίγο πιο μετά) το παιδί θα τον διαψεύσει. Με τον ίδιο τρόπο, παραμένει ένα παράδοξο το γεγονός ότι τα παιδιά δεν μοιάζουν ποτέ άρρωστα όταν περιμένετε στον προθάλαμο του παιδίατρου. Αντίθετα, χοροπηδάνε και τρέχουν σαν να είναι τα πιο ευδιάθετα και υγιή παιδιά του κόσμου, κάνοντάς σας να δείχνετε υπερβολικά υστερική που περιμένετε να τα δει ο γιατρός.

4. Ανάμεσα στις πισίνες και τα παιδικά πάρτι γενεθλίων, τα πιο πιθανά σημεία που μπορεί να βρεθεί ένας γονιός είναι τα εμπορικά κέντρα, το ΙΚΕΑ και το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου ο φαρμακοποιός γνωρίζει εσάς και το παιδί με τα μικρά σας ονόματα.

5. Η καθημερινότητα ενός γονιού είναι γεμάτη υποκρισία. Σας έχει τύχει ποτέ να ουρλιάξετε στα παιδιά σας «ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΣ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΗΡΕΜΑ!!!!»; Κι εμένα…

6. Η ζωή ενός γονιού ως ενήλικα περιορίζεται στο διάστημα ανάμεσα στην ώρα που θα κοιμηθεί το παιδί και την ώρα που θα πέσει ο ίδιος για ύπνο. Ωστόσο, είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο πολλά πράγματα μπορεί να κάνει κανείς μέσα σ’ αυτή τη μιάμιση ώρα.

7. Η ζωή με τα παιδιά είναι μια αληθινή αποκάλυψη. Θα δείτε τα ελαττώματά σας να αντανακλώνται σαν να κοιτάζετε στον καθρέφτη.

8. Η προσπάθεια να διατηρήσετε στο σπίτι μια στοιχειώδη τάξη απλά θα προσθέσει κι άλλο στρες. Μάθετε να ζείτε με την ακαταστασία, το χάος, τις κατασκευές και τα ζωηρά χρώματα που έχουν εποικίσει το σπίτι σας. Ακόμα κι αν τους αγοράζετε υπέροχα ξύλινα βίντατζ παιχνίδια-έργα τέχνης ή άλλα που δεν κάνουν θόρυβο, τα παιδιά πάντα θα προτιμούν τα πλαστικά από τα ξύλινα και τα πολύχρωμα από τα ουδέτερα.

9. Η καθημερινότητα ενός γονιού είναι γεμάτη αθώα ψέματα. Για παράδειγμα, το παιδί σας ξαφνιάζεται όταν διαπιστώνει ότι δεν έχετε τοποθετήσει την καινούρια του τερατόμορφη κατασκευή σε περίοπτη θέση στο σαλόνι. Αμέσως λέτε «ο πατέρας σου την πήρε να τη βάλει στο γραφείο γιατί του άρεσε πάρα πολύ». Προειδοποίηση: εάν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα πονηρό, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ανάκριση και του άλλου γονιού για το ίδιο θέμα ή να αναζητήσει το έργο του στον κάδο της ανακύκλωσης.

10. Όσο πιο πολύ αντιστέκεσαι τόσο περισσότερο επιμένει. Ένα πράγμα που κάνουν συνέχεια οι γονείς είναι να παραδίνονται. Όσο πιο εύκολα το κάνεις τόσο πιο εύκολη θα είναι και η ζωή σου ως γονιός. Παραδοθείτε στο γεγονός ότι δεν θα κοιμηθείτε, δεν θα ξεκουραστείτε, δεν θα έχετε την ησυχία σας και θα φάτε κάτι με αληθινή γεύση για μερικά χρόνια.

11. Οι «διακοπές με τα παιδιά» είναι σχήμα οξύμωρο. Στην πραγματικότητα χρησιμεύουν περισσότερο σαν μια άσκηση του πόσο καλά μπορεί να μετακινηθεί το οικιακό φρενοκομείο σε άλλους χώρους και πώς μπορείτε να διασκεδάσετε τα παιδιά χωρίς τις ευκολίες που διαθέτετε στο σπίτι σας.

12. Το να είσαι γονιός σε εκπαιδεύει για πάντα στην αυτοπειθαρχία. Σκεφτείτε: πότε είπατε μια βρισιά, χωρίς να νιώσετε την ανάγκη να απολογηθείτε;

13. Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει. Το χαρούμενο πιτσιρίκι που γελάει και διασκεδάζει στο πάρτι μπορεί να έχει ένα ξέσπασμα υστερίας την πιο ακατάλληλη ώρα. Η εξίσωση είναι απλά: πάρτι + ζάχαρη + ενθουσιασμός = ένα υπερβολικά κουρασμένο παιδί με υπερένταση την οποία κάπου θα ξεσπάσει περίπου 45 λεπτά αφότου φύγετε από το πάρτι.

14. Ο γονιός πρέπει να έχει υπομονή και την ικανότητα να εξαφανίζεται. Όλοι έχουμε προσπαθήσει να διαφύγουμε στις μύτες από το δωμάτιο του μωρού μόλις το πήρε ο ύπνος, αποφεύγοντας έξυπνα να πατήσουμε στον διάδρομο που έχει ξύλινο πάτωμα, κατεβάζοντας το πόμολο της πόρτας με χειρουργική ακρίβεια και εκλιπαρώντας μια κάποια ανώτερη δύναμη να μην ακουστεί κανένας θόρυβος και ξυπνήσει το μωρό.

15. Το να είσαι καλός γονιός είναι δύσκολο. Θα έπρεπε όλα τα βιβλία για γονείς να ξεκινούν με αυτή τη φράση μέχρι να καταφέρουμε να αποδεχτούμε το γεγονός ότι είναι αναπόφευκτο να κάνουμε λάθη.

16. Τα μικρά παιδιά έχουν αστείρευτη ενέργεια, αποφασιστικότητα και εγωισμό. Ευτυχώς, έχουν επίσης αστείρευτες ποσότητες γλύκας, χαράς και αγάπης.

sciencearchives

Via


Νεότερη Παλαιότερη