Η σωστή διατροφή για πρόληψη απο καρδιαγγειακές νόσους

Η σχέση μεταξύ διατροφής και στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων έχει μελετηθεί εντατικά για σχεδόν έναν αιώνα καθώς... ο θάνατος από καρδιαγγειακές νόσους αποτελεί μία από της βασικότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των ενηλίκων στις αναπτυγμένες χώρες.Τα καρδιαγγειακά νοσήματα κάνουν συνήθως την εμφάνιση τους κυρίως σε άτομα της μέσης ηλικίας αλλά η παθολογική διαδικασία ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Η πρόληψη από την παιδική ηλικία είναι θεμελιώδους σημασίας για την αποφυγή εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρίας.Τι πρέπει να αποφεύγω για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών;Η καλή ποιότητα ζωής σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο είναι σημαντικοί παράγοντες πρόληψης από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα η βελτίωση της υγείας μπορεί να επιτευχθεί με τους παρακάτω τρόπους :Διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρουςΜείωση της κατανάλωσης θερμίδων από τη λήψη διαιτητικού λίπους για την απώλεια βάρουςΜέτρια σωματική δραστηριότητα, καιΑποφυγή του καπνίσματοςΌλα τα παραπάνω, αποτελούν τους κύριους στόχους πρόληψης των καρδιαγγειακών.Τροφές που αγαπούν την καρδιά: Τι πρέπει να τρώω για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών;Το διαιτολόγιο κατέχει εξέχουσα σημασία στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών. Η επιλογή των τροφίμων θα πρέπει να είναι προσεκτική και να έχει ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να αντικατασταθεί το κόκκινο κρέας με κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα) και με λιπαρά ψάρια όπως είναι η σαρδέλες, το σκουμπρί, ο σολωμός κλπ.Να καταναλώνονται φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση ενώ τα δημητριακά και το ψωμί ολικής αλέσεως καλό είναι να προτιμούνται έναντι των «λευκών».Να καταναλώνονται συχνά τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα όσπρια, αρκεί στην παρασκευή τους να χρησιμοποιείται μόνο μικρή ποσότητα ελαιολάδουΝα προτιμηθούν τα ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, που περιέχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από ότι τα κανονικάΜικρή/σπάνια κατανάλωση αλλαντικών όπως το σαλάμι και τα λουκάνικα, καθώς είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.Κατανάλωση 1-2 ποτηριών κόκκινο κρασί ως συνοδευτικό των κύριων γευμάτων.Καθημερινή κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ακατέργαστων ξηρών καρπών και ιδιαίτερα τα καρύδια.

life2day.gr

Via


Νεότερη Παλαιότερη