“Βροχή” ερωτήσεων κι ενστάσεων για τις τηλεοπτικές άδειες

Με καταιγιστικό ρυθμό κατατίθενται ερωτήσεις βουλευτών. "Αντισυνταγματική" χαρακτήρισε την διάταξη ο Κυρ. Μητσοτάκης. Τι λέει η ΕΙΤΗΣΕΕ. Του Νίκου Ρογκάκου Πληθαίνουν καθημερινά οι αντιδράσεις για την διάταξη της Κυβέρνησης να επιβάλει τους δικούς της όρους στο

τηλεοπτικό τοπίο,καθορίζοντας τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Μία διάταξη που, σύμφωνα με τον νομικό και τον πολιτικό κόσμο, αλλά και σύσσωμη την αγορά, «όμοια της δεν έχει υπάρξει ποτέ και σε καμία χώρα της Ευρώπης, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχειρείται να χειραγωγηθεί η ελεύθερη ενημέρωση». Χθες δια στόματος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η διάταξη χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική, ενώ επιτιθέμενος στον Πρωθυπουργό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, όταν η ΝΔ γίνει Κυβέρνηση, να άρει την διάταξη αυτή. Την ίδια ώρα, με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζουν να κατατίθενται ερωτήσεις βουλευτών. Ο Νίκος Παππάς απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, για τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, τα διαφημιστικά έσοδα της και την χαμηλή τηλεθέαση σε σχέση με τους εργαζόμενους, παραδέχεται ότι την ώρα που τα δύο κρατικά κανάλια, ΕΡΤ 1 και ΕΡΤ2 έχουν τηλεθέαση 4,6%, απασχολούν 2.269 υπαλλήλους.

Από την άλλη ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης ρωτά τον υπουργό Επικρατείας, τι μέριμνα θα λάβει η Κυβέρνηση, για τους 3.000 εργαζόμενους των ΜΜΕ που θα βρεθούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στην ανεργία, από το κλείσιμο των καναλιών. Και εάν θα επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους των ΜΜΕ που θα κλείσουν, στην ΕΡΤ, μήπως και αυξηθεί η ποιότητα της ενημέρωσης και η βυθισμένη τηλεθέαση ή αυτοί θεωρούνται πολίτες β’ κατηγορίας; Σύμφωνα με πηγές της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας «η εξάρτηση των τηλεοπτικών σταθμών από τους φορείς εξουσίας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η λειτουργία τους είναι οπισθοδρόμηση». «Το περιεχόμενο του προγράμματος αλλά και των απόψεων που θα εκφράζονται», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, «θα είναι προϊόν αυτής της «συναλλαγής» στα πρότυπα ελέγχου του τηλεοπτικού προϊόντος από την κρατική τηλεόραση».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας την εκπομπή του ΑΝΤ1, «Όλα Πρώτη Φορά», επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη για τις προκλητικές δηλώσεις του, ότι η αυτονόμηση των ΜΜΕ αποτελεί «παθογένεια της Δημοκρατίας». Ο κ. Λοβέρδος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε να κάνουμε με μία αριστερά που της έχει μείνει μόνο ο Σταλινισμός».

Via


Νεότερη Παλαιότερη