Τα «μυστικά» αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης

Τα κρυμμένα αξιοθέατα, τα μυστικά μουσεία, οι υπαίθριες αγορές, τα σημεία με την καλύτερη θέα, μέσα από 10 εναλλακτικές στάσεις στις γειτονιές της Πόλης έχετε την ευκαιρία να δείτε στη συνέχεια. Γιατί η Κωνσταντινούπολη πέρα από τα SOS κρύβει και άλλες όμορφες γωνιές που αξίζει να γνωρίζουμε…

Ο λόφος Çamlica Είναι το ψηλότερο σημείο της Βασιλεύουσας, και βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Πόλης, στο Σκουτάρι εκεί όπου τα πεύκα ρίχνουν τη σκιά τους σε πάρκα που «σκαρφαλώνουν» στα 268 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Και φυσικά, την αγναντεύουν από το πιο προνομιακό σημείο, ιδανικό μέρος για να «χαζέψετε» τον Βόσπορο και τον Κεράτιο κόλπο με το παραδοσιακό παγωτό με καλαμπόκι ή με ένα τσάι στα καφενεδάκια του δημόσιου πάρκου.

Το Πανόραμα του 1453 Μία από τις πιο δραματικές στιγμές στην Ιστορία της Κωνσταντινούπολης ζωντανεύει με τον πιο απρόσμενο τρόπο σε αυτό το «κρυμμένο» στο πάρκο του Τοπ Καπί μουσείο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πανοραμικό πίνακα-θόλο στον οποίο αναπαρίσταται η πολιορκία και η Άλωση της Πόλης το 1453, με ήχους και εφέ που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν να την παρακολουθείτε… ζωντανά, εκείνο το πρωινό της 29ης Μαΐου. Τα ειδικά ακουστικά που παρέχονται στους επισκέπτες «ανιχνεύουν» το σημείο στο οποίο βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή και αναπροσαρμόζουν τα εφέ για να κάνουν την εμπειρία πιο αληθοφανή.

Το Miniaturk Και να πώς μπορείτε σε μία μόνο στάση να περιηγηθείτε… σε ολόκληρη την Τουρκία. Στην άκρη του Κεράτιου Κόλπου, χτίστηκε ένα πάρκο 60.000 τετραγωνικών μέτρων, με όλα τα σημαντικά μνημεία της Τουρκίας αλλά και της οθωμανικής παράδοσης σε άλλες χώρες, σε κλίμακα 1/25. Θα δείτε για παράδειγμα όλα τα κωνσταντινοπολίτικα μνημεία, κτίσματα της Ανατολίας, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, από το Μπλε Τζαμί μέχρι τον Πύργο της Σμύρνης και από το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ή το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη μέχρι τους ναούς της Αρτέμιδος ή του Δία στη Μικρά Ασία, το Κάστρο της Μέκκας τη γέφυρα της Mostar και το τέμενος Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ.

Το Cihangir Λίγα μέτρα μακριά από τις λαοθάλασσες της Ιστικλάλ (της Μεγάλης Οδού του Πέρα, αν προτιμάτε) κρύβεται μια από τις αγαπημένες γειτονιές των ντόπιων: Το υπέροχο Τζιχανγκίρ, πλημμυρισμένο από νεοκλασικά κτίρια, πολύχρωμη street art, κουκλίστικα café, hip μπαράκια, και χαρούμενες παρέες που βολτάρουν κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας. Για τα νυχτοπερπατήματά σας, σημειώστε στα «οπωσδήποτε» τα Kiki, Smyrna και Cihangir 21, ενώ για φαγητό μια από τις πιο λαοφιλείς διευθύνσεις είναι το (κατά τι τσιμπημένο) Rose Marine, με την πανέμορφη εσωτερική αυλή του, που σερβίρει ευρωπαϊκή κουζίνα με τουρκικές πινελιές και εξαιρετικά ντόπια κρασιά.

Η αγορά του Kadikoy Κάτω από λευκές τέντες, στην πιο αυθεντικά ανατολίτικη ασιατική πλευρά της Πόλης, απλώνονται οι εκατοντάδες πάγκοι της αγοράς του Kadikoy. Το Sali Pazari όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι είναι μια έθνικ «θάλασσα» από καλούδια κάθε είδους, από μυρωδάτα φρούτα μέχρι μπαχαρικά και από βότανα μέχρι τυριά, ψάρια, αξεσουάρ, τσάντες και παπούτσια. Κάθε Τρίτη θα βρείτε κυρίως τρόφιμα ενώ κάθε Παρασκευή είναι η ημέρα του παζαριού των ρούχων.

Το κάστρο της Ρούμελης Το Rumeli Hisari είναι το επιβλητικό φρούριο που έχτισε μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες ο Μωάμεθ ο Πορθητής για να αποκλείσει το πέρασμα μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Μαρμαρά κατά την πολιορκία της Πόλης το 1452. Δεσπόζει στο στενότερο σημείο του Βοσπόρου και αξίζει μια στάση για να περιηγηθείτε στις πλακόστρωτες οχυρώσεις στη σκιά των τριών ψηλών πύργων του, των μιναρέδων, των παλιών φυλακών και των υπαίθριων θεάτρων του.

Μουσείο Παιχνιδιών Τα παιχνίδια με τα οποία χαίρονταν τα παιδιά του 1700. Κούκλες του 20ου αιώνα που αποκτήθηκαν σε δημοπρασίες και παλαιοπωλεία από 40 διαφορετικές χώρες. Διαστημικά παιχνίδια, παλιά τρενάκια, αλογάκια, μινιατούρες, ξύλινες φιγούρες, αυτοκινητάκια, σπάνια αρκουδάκια και χιλιάδες ακόμα αναμνήσεις των παιδικών χρόνων πολλών γενιών συνιστούν ένα «πανηγύρι» νοσταλγίας κάτω από την ίδια στέγη: Το μουσείο Παιχνιδιών που δημιουργήθηκε από το μεράκι ενός τούρκου ποιητή που συνέλεξε τα εκθέματα και ενός θεατρικού σκηνογράφου που έστησε τον υπέροχο χώρο. Θα βρείτε επίσης μια φιλόξενη σοφίτα, ένα οικογενειακό café και μία workshop αίθουσα για δημιουργικές στιγμές με τα παιδιά.

Οι στοές της Istiklal Στο χάος των καταστημάτων και στην κλασική διαδρομή από την Ταξίμ προς την Γέφυρα του Γαλατά ή αντίστροφα, είναι πολύ εύκολο (και σύνηθες) να προσπεράσετε κρυφά «διαμάντια» της πολύβουης Ιστικλάλ. Στα μισά της μεγάλης οδού του Πέραν, κάντε μια στάση για να ανακαλύψετε τις στοές και τα πλακόστρωτα περάσματα των κάθετων οδών, όπως η Στοά Χατζόπουλου (Hazzopoulo Pasaji) με τον μίνι κήπο με τις τσαγερί κάτω από κληματαριές, η Στοά Avrupa με τις αντικερί, η στοά Suriye με το μεγαλύτερο retro μαγαζί του κόσμου, το By Retro, ή η στοά Cicek με τα παραδοσιακά τουρκικά ταβερνάκια.

Τέμενος Ρουστέμ Πασά Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα των αριτεκτόνων της οθωμανικής παράδοσης, τον αυτοκρατορικό αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν, για χάρη του Μεγάλου Βεζίρη Ρουστέμ Πασά και γαμπρό του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, αυτό το τέμενος είναι ένα κομψοτέχνημα κρυμμένο μέσα στο παζάρι Χασιρκιλάρ της συνοικίας Φατίχ. Το εντυπωσιακό κτίσμα είναι υπερυψωμένο, πάνω από κτίρια με θολωτές οροφές, με στενούς διαδρόμους που οδηγούν σε μια μεγάλη, επίσης υπερυψωμένη αυλή. Η διπλή στοά με τους πέντε τρούλους και τις σειρές κιόνων εντυπωσιάζει όσο και τα υπέροχα βαθυκόκκινα πλακίδια Νίκαιας με τα 80 διαφορετικά γεωμετρικά και φλοράλ σχέδια.

Η street art της Κωνσταντινούπολης Από την Ταξίμ ως το Σκουτάρι και από τις γειτονιές του Fatih ως το Maltepe, η urban πλευρά της τέχνης βρίσκεται αποτυπωμένη στους δρόμους, τις στοές και τις τυφλές όψεις των γειτονιών της Πόλης. Το street art σε όλο του το μεγαλείο που συνδυάζεται ιδανικά με τον περιβάλλοντα χώρο.

Via


Νεότερη Παλαιότερη