Τι θα ήθελα να μου πουν πριν γίνω μάνα (και να τους ακούσω)!

ΑΠΟΛΑΥΣΕ την εγκυμοσύνη σου

Φυσικά αυτό προϋποθέτει μια ομαλή εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα. Όταν ήμουν έγκυος και μου έλεγαν πως η εγκυμοσύνη είναι η ωραιότερη περίοδος της γυναίκας, γελούσα δυνατά. Ήμουν τόσο μα τόσο αγχωμένη να πάνε όλα καλά, που δεν έβλεπα τίποτα το ωραίο. Κι όμως τώρα που το σκέφτομαι…γελάω με νοσταλγία. Οι κλωτσιές στην κοιλίτσα μου, η γλυκιά αναμονή, με πρόσεχαν όλοι και πάνω από όλα δεν ήξερα τα συγκλονιστικά συναισθήματα που θα ένιωθα μόλις αντίκριζα το μωρό μου.

ΜΕΛΕΤΗΣΕ για τους τρόπους γέννας και κρίνε ανάλογα

Φυσιολογικά, με καισαρική, στο σπίτι, στο νερό…συμβουλέψου τους ειδικούς και ανάλογα με την κατάσταση σου αποφάσισε για το καλύτερο, μειώνοντας όμως όσο το δυνατόν περισσότερο το ρίσκο να πάει κάτι στραβά. Ήθελα τόσο πολύ να γεννήσω φυσιολογικά που θεωρούσα πως οποιαδήποτε άλλη επιλογή ήταν για να βγάλουν οι γιατροί και τα νοσοκομεία χρήματα. Όταν όμως το μωρό μου αποφάσισε να μην πάρει θέση, ο γιατρός μου με συμβούλεψε να περιμένουμε μέχρι και να σπάσουν τα νερά μου μπας και γυρίσει, διαφορετικά θα ήταν καλό να μην ρισκάρουμε. Τα ισχιακά μωρά μπορούν να γεννηθούν φυσιολογικά, όμως υπάρχουν πιθανότητες να πάνε πολλά πράγματα στραβά. Το έψαξα τόσο πολύ, σχεδόν μου είχε γίνει εμμονή. Δεν το μετάνιωσα που γέννησα με καισαρική και χωρίς να ρισκάρω. Περίμενα 9 μήνες να κρατήσω το μωράκι μου και δεν θα κέρδιζα κανένα παράσημο αν γεννούσα φυσιολογικά, ειδικά αν έθετα σε κίνδυνο το παιδί μου.

Η λοχεία είναι μια ΧΑΛΙΑ περίοδος

Ας το παραδεχτούμε. Μπορεί να μας παρασέρνει ο ατέλειωτος έρωτας για το παιδί μας, όμως οι κακούργες οι ορμόνες, η αλλαγή του σώματος, η αϋπνία, οι ξαφνικές ατέλειωτες υποχρεώσεις, η παντελής έλλειψη προσωπικού χρόνου,η ευθύνη ότι μεγαλώνουμε μια ζωή, η άγνοια αν το κάνουμε σωστά η λάθος, ο χρόνος για να βρούμε τα βήματα μας (ουφ! η λίστα δεν τελειώνει ποτέ!) είναι κάτι που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε άμεσα. Απλά κάντε κουράγιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η περίοδος θα περάσει!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ για το θηλασμό

Το μητρικό γάλα είναι η πρώτη τροφή του νεογνού. Είναι ευλογία να μπορούμε να ταιζουμε εμείς οι ίδιες το παιδί μας. Και παρόλο που είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, δεν είναι και το πιο εύκολο. Ενημερωθείτε λοιπόν. Για τους τρόπους, για να τον κάνετε πιο εύκολο, για να έχετε πολύ γάλα, για ΟΛΑ. Ρωτήστε, μάθετε, διαβάστε για να είστε έτοιμες για την ώρα που θα γεννήσετε το μωρό σας. Δεν χρειάζεται να δώσετε χρήματα σε «ειδικούς» και «συμβούλους» για να σας δείξουν πώς να θηλάσετε! Οι μανούλες στο κοντινό σας περιβάλλον είναι ό,τι πιο κοντινό και οικείο έχετε. Ρωτήστε τις! Ο θηλασμός είναι δωρεάν! Εγώ προσωπικά έκανα το λάθος να θεωρήσω ότι ο θηλασμός απλά ακολουθεί της γέννας και δεν το είχα μελετήσει τόσο πολύ, δεν φανταζόμουν ότι θα χρειαζόμουν βοήθεια, γι αυτό και δυσκολεύτηκα αρκετά. Αλλά ναι! Τα κατάφερα!

ΜΗΝ ΦΡΙΚΑΡΕΙΣ με τον θηλασμό

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, αν δεν τα καταφέρετε, αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, αν ότιδήποτε σας οδηγήσει στο να μη θηλάσετε ή να αποθηλάσετε νωρίτερα, μην φρικάρετε. Μπορεί ο θηλασμός να θεωρείται η καλύτερη τροφή για το παιδί σας, αλλά το ξένο γάλα είναι η δεύτερη προτεινόμενη τροφή για το νεογνό. Και είναι ειδικά φτιαγμένη για αυτό. Όταν για προσωπικούς λόγους αναγκάστηκα να αποθηλάσω και να δώσω ξένο γάλα, κόντεψα να πάθω κατάθλιψη. Λάθος μου. Λάθος μου. Λάθος μου. Όσο κι αν δεν πίστευα ποτέ ότι θα το έλεγα, ναι, υπάρχει και το ξένο γάλα και ναι μεγαλώνει κι αυτό τα παιδιά μας! (Όπως μεγάλωσε και τις περισσότερες από εμάς)

ΜΗΝ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ υστερία με τα μικρόβια

Όταν γέννησα νόμιζα πως τα μικρόβια επιτίθενται στο παιδί μου από παντού. Ζούσα με τον αποστειρωτή, τα υγρά μαντηλάκια και το βρασμένο νερό αγκαλιά. Όταν έπιασα το παιδί μου να τρώει τη σαγιονάρα μου παρά τρίχα γλίτωσα το εγκεφαλικό. Η αλήθεια είναι πως αν ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες καθαριότητας τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς κίνδυνο και φυσικά δημιουργούν τα απαραίτητα αντισώματα για τον οργανισμό. Ούτως ή άλλως αργά ή γρήγορα θα τα δείτε να τρώνε χούφτες άμμου και χώματος! Και δεν θα πάθουν τίποτα! Πφφφφφ

Θέλει χρόνο για να ΞΑΝΑΓΙΝΕΙΣ ζευγάρι με το σύντροφό σου

Όταν μου έλεγαν ότι με το γάμο δεν αλλάζει κάτι, αλλά όταν έρχεται ένα παιδί καταλαβαίνεις τη διαφορά, είχαν δίκιο, κι ας μου φαινόταν τότε αστείο. Και πως θα μπορούσε να ισχύει το αντίθετο όταν ξαφνικά ένα λιλιπούτειο πλασματάκι απαιτεί την αμέριστη φροντίδα σου! Μαγικό κλειδί στη σχέση είναι η μητέρα να κατανοήσει ότι δεν σταμάτησε να είναι ΚΑΙ σύντροφος και πάνω από όλα ο σύζυγος να αντιληφθεί το μαγικό έργο που επιτελεί μια μανούλα!

ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ολόκληρη κολεξιόν για το παιδί σου

Όσα ρούχα και να του πάρεις, ποτέ δεν θα κάνουν απόσβεση γιατί πολύ απλά τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και τα ρούχα λερώνονται με λεκέδες που δεν βγαίνουν ποτέ. Το ξέρω πως ονειρεύεσαι εκείνο το υπέροχο λουλουδάτο φορεματάκι, ωστόσο το παιδάκι σου δεν θα το εκτιμήσει περισσότερο από ένα χιλιοφορεμένο φορμάκι. Όταν περίμενα το παιδάκι μου είχα αγοράσει πέντε ντουλάπες ρούχα. Φυσικά νεογέννητο φόρεσε μόνο φορμάκια. Μετά αγόρασα τρεις ντουλάπες ρούχα. Πρόλαβε να βάλει τα μισά. Μέτα μία ντουλάπα. Μερικά έμειναν αφόρετα. Τώρα αγοράζω μόνο τα απαραίτητα και τα πιο πρακτικά! Και τα υπόλοιπα μου τα χαρίζουν φίλες μου! (να είναι καλά!)

ΜΗΝ ΞΟΔΕΥΕΙΣ μια περιουσία σε παιχνίδια

Είναι πολύ απλό. Όσα παιχνίδια και να πάρεις στο παιδί σου εκείνο δεν θα έχει μάτια παρά μόνο για το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης που του απαγορεύεις να έχει! Και το κινητό σου. Και τα κλειδιά σου. Και τα γυαλιά σου. Αλλά σίγουρα όχι για τα παιχνίδια του!

ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ!

Άγχος! Ο μόνιμος σύντροφος για εμάς τις μανούλες. Δεν τρώει αρκετά! Μήπως κρυώνει; Μήπως ζεσταίνεται; Κοιμάται αρκετά; ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ! Δεν ξέρω κανένα παιδί που έπαθε ασιτία επειδή έχασε ένα γεύμα και ούτε φυσικά και πνευμονία επειδή το φύσηξε λίγο αεράκι. Αφήστε το μητρικό ένστικτο να σας καθοδηγήσει και μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά αν τους ενοχλεί κάτι ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ!

Το κάθε παιδί έχει ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ανάπτυξη

Δεν είναι αρκετά ψηλό, δεν παίρνει πολύ βάρος, δεν στηρίζεται, δεν περπάτησε ακόμα, δεν έβγαλε δόντια, δεν δεν δεν…κανένα παιδί δε μοιάζει με το άλλο, όπως κι εμείς μεταξύ μας είμαστε τόσο διαφορετικοί! Αν ο παιδίατρος σε διαβεβαιώνει για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού, τότε εσύ γιατί να ανησυχείς; Είτε 8 είτε 15 μηνών, θα περπατήσει το παιδάκι σου και τότε θα αναπολείς τις ημέρες που καθόταν αναπαυτικά στο καρότσι του!

ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΟΥ στις «τέλειες» μαμάδες

Στην πορεία θα δεις ότι υπάρχουν μαμάδες που κρίνουν. Που κρίνουν το πώς γέννησες, αν θήλασες, αν έδωσες βιολογικά τρόφιμα στο παιδί σου, αν έκοψες σωστά τα νύχια του, αν πήρες καλό καρότσι, αν το παιδί σου έκοψε την πιπίλα, αν αν αν…ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ

ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ: Πίσω από κάθε κριτική κρύβεται ένας άνθρωπος που προφανώς δεν έχει κανένα ενδιαφέρον στη δική του ζωή και ασχολείται με τις ζωές των άλλων!

Κάθε μανούλα είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ μανούλα για το παιδί της

Αυτό συμπληρώνει την προηγούμενη παράγραφο. Δεν μπορώ να φανταστώ καμία (φυσιολογική) μαμά που να θέλει να κάνει κακό στο παιδί της. Και καμία μαμά δεν έχει και ούτε θα αποκτήσει ποτέ το πιστοποιητικό της καλύτερης μαμάς γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα! Χωρίς καμία αμφιβολία πιστεύω ότι η κάθε μανούλα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για το παιδί της. Γι αυτό κλείσε τα αφτιά σου και άκουσε το παιδί σου και το ένστικτό σου.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ της μητρότητας

Θα έρθουν μέρες που θα θέλεις να καταρρεύσεις. Να βάλεις τα κλάματα. Θα ζηλεύεις τους φίλους σου που είναι ξέγνοιαστοι χωρίς παιδιά. Θα αναπολείς τα χρόνια που ήσουν κι εσύ ξέγνοιαστη. Θα αναζητάς την ημέρα που θα ξυπνήσεις ότι ώρα θέλεις εσύ. Την ημέρα που θα έχεις 24 ώρες αποκλειστικά μόνο για εσένα. Θα έρθεις πολύ κοντά στα όρια της υπομονής, της εξάντλησης, της κατάρρευσης. Και ακριβώς εκείνη τη στιγμή, θα γυρίσεις και θα δεις τα δυο στρογγυλά υπέροχα ματάκια του παιδιού σου να σε κοιτάνε. Θα δεις τα δυο γλυκά χεράκια να σε αγκαλιάζουν και τα χειλάκια του να σου χαμογελάνε. Και τότε θα τα ξεχάσεις ΟΛΑ.

Γιατί είσαι πραγματικά ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ που έγινες ΜΑΝΟΥΛΑ!

Με πολλή αγάπη,

Η μαμά της Εβελίνας

Πηγή

Via


Νεότερη Παλαιότερη