Χοιρινό στιφάδο με καρότα και μανιτάρια


Share/Bookmark
σίγουρα θα αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση του.

Ένα υπέροχο μαριναρισμένο χοιρινό, με τα υπέροχα, μελωμένα μικρά κρεμμυδάκια του, καρότα και μανιτάρια. Μια, προφανώς, μπελαλίδικη συνταγή που απαιτεί χρόνο για μαρινάρισμα, για καθάρισμα των κρεμμυδιών για σιγοβράσιμο αλλά που σίγουρα θα αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση του, εσάς και τους συνδαιτυμόνες σας.

Υλικά συνταγής

1 κιλό χοιρινό χωρίς κόκκαλο [μπούτι ή ωμοπλάτη] κομμένο σε μικρές μερίδες

400 γρ. μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο

400 γρ. καρότα σε χοντρές ροδέλες ή κομμάτια

400 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες

2 ποτήρια νερού κόκκινο ξηρό κρασί

6 κ.σ. ξύδι

1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

6 γαρίφαλα [μοσχοκάρφια]

1 στικ κανέλας

6 σπυριά μπαχάρι

1 φύλλο δάφνης

1/2 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο

1 κ.σ. ντοματοπελτέ

1/2 φλ. τσαγιού ζωμός λαχανικών ή νερό

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Αποβραδίς βάζετε σε μεγάλο μπολ το κρασί, το ξύδι, τα γαρίφαλα, τη κανέλα, το μπαχάρι και 1/2 κ.σ. μαύρο πιπέρι. Προσθέτετε το κρέας σε κομμάτια, σκεπάζετε με μεμβράνη το μπολ και το αφήνετε όλο το βράδυ στο ψυγείο να μαριναριστεί.

Όταν πρόκειται να το μαγειρέψετε βγάζετε τα κομμάτια κρέατος από τη μαρινάδα και τα σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα και σοτάρετε τα κομμάτια χοιρινού απ” όλες τις πλευρές.

Το βγάζετε από τη κατσαρόλα και το αφήνετε σε πιατέλα.

Ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα, τα καρότα, τα μανιτάρια, τα σκόρδα και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τα κρεμμυδάκια και μαλακώσουν ελαφρώς τα καρότα.

Ρίχνετε πάλι το κρέας στη κατσαρόλα, προσθέτετε 1 ποτήρι από τη μαρινάδα του μαζί με τη κανέλα το γαρύφαλο το μπαχάρι, τη δάφνη, το ζωμό με το πελτέ, το χυμό ντομάτας, μια πρέζα ζάχαρη, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 40-45 λ.

Μετά τα 40 λ, αλατίζετε το φαγητό σας, προσθέτετε και άλλη λίγη ποσότητα από τη μαρινάδα να απαιτείται, σκεπάζετε πάλι τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για 1 περίπου ώρα.

Αν το κρέας είναι έτοιμο και σας έχουν μείνει πολλά υγρά σιγοβράστε για 5-10 λ ακόμα με ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα.

sintayes

Via


Share on Google Plus

About senariografos

...
    Blogger Comment
    Facebook Comment