Μήπως αυτόν τον μήνα ο μισθός σου ήρθε πετσοκομμένος; Δες πως θα την βγάλεις

Δεν είσαι η μόνη. Μη σου πω, πως είσαι μία από τις εκατοντάδες χιλιάδες... κοπέλες σε αυτήν εδώ τη χώρα, που προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με έναν μισθό που σπάνια υπερβαίνει τα 500€. Με αυτά τα χρήματα, πρέπει να καλύψεις όλα τα προσωπικά σου έξοδα για να μην επιβαρύνεις τους δικούς σου και μη σου πω να τους βοηθάς κιόλας, γιατί και εκείνοι τα φέρνουν δύσκολα πέρα. Επίσης, σε περίπτωση που μένεις μόνη σου ή με συγκάτοικο, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο στενά. Να αλλάξουμε τον βασικό μισθό δεν μπορούμε, όπως υποσχέθηκε παλαιότερα ο κύριος πρωθυπουργός, αλλά μπορούμε να σου δώσουμε κάποιες συμβουλές για να… σφίξεις τα λουριά του πορτοφολιού σου: 1.

Κάνε έναν προγραμματισμό Γράψε σε μια λίστα όλα τα έσοδά σου –για παράδειγμα μισθός, χαρτζιλίκι, κάτι έξτρα κτλ- και τα έξοδά σου. Πρόσεξε! Τα βασικά έξοδά σου: φαγητό, διαμονή, λογαριασμοί και τελοσπάντων ό,τι είναι απαραίτητο. Μην βάλεις την τσάντα που είδες χτες σε μια βιτρίνα και τρελάθηκες! Έτσι, θα ξέρεις ακριβώς πως θα τα προγραμματίσεις για να την βγάλεις όλο το μήνα. 2.

Μην ψωνίζεις μέχρι το τέλος του μήνα Σε όλες έχει συμβεί, να έχουμε καταπιεστεί τόσο πολύ τον προηγούμενο μήνα, ώστε μόλις πάει η πρώτη του μηνός και πάρουμε το μισθό μας στα χέρια μας, να θέλουμε να τον ξοδέψουμε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Και τον ξοδεύουμε και μετά δεν έχουμε ούτε μαντήλι να κλάψουμε! Προσπάθησε να σταματήσεις αυτή τη … λύσσα και προγραμμάτισε να κάνεις τα ψώνια σου (βασικά και μη) στο τέλος του μήνα. 3.

Τσέκαρε τα δωρεάν της πόλης Εκδηλώσεις, θέατρα και πολλές ακόμα δραστηριότητες συμβαίνουν δωρεάν στην πόλη. Δε σου λέω να γίνεις τσαμπατζού και να πηγαίνεις μόνο σε αυτά, αλλά όταν έχεις πολύ μικρό μισθό, μην πας κάθε Παρασκευή βράδυ για clubbing. Μια φορά προτίμησε να πας σε ένα event ή σε μια συναυλία που είναι δωρεάν ή κάτσε σπίτι με φίλες. 4.

Κόψε περιττά και ανθυγιεινά έξοδα όπως κάπνισμα και fast food Τσιγάρο, delivery, αλκοόλ, εκτός από άκρως κακά για την υγεία σου, κάνουν κακό και στην τσέπη σου. Δες εδώ ποιες είναι οι 5 συνήθειες που κάνουν κακό και στον οργανισμό και στο πορτοφόλι σου. 5.

Βρες συγκάτοικο Αυτό βέβαια προϋποθέτει να μένεις μόνη σου, και το πιο πιθανό είναι, εδώ που τα λέμε, λόγω οικονομικής δυσκολίας, να μένεις ακόμα με τους γονείς σου. Εάν όμως είσαι μόνη, τότε σκέψου πως ένας συγκάτοικος θα σου πάει τα έξοδα του σπιτιού ακριβώς στο μισό. Δες εδώ πως θα βρεις τον κατάλληλο συγκάτοικο! 6.

Μην είσαι υπερβολικά περήφανη Και μην το σκέφτεσαι συνέχεια. Σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι τόσο πολύ, ώστε να μην μπορείς να πας σούπερ μάρκετ ή να πάρεις ένα δώρο στην αγαπημένη σου φίλη που έχει τα γενέθλιά της, ζήτησε από τους γονείς σου, τον αδερφό σου ή τη γιαγιά σου χρήματα. Ξέρουν ότι δουλεύεις και ότι είσαι φιλότιμη, οπότε δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα εάν τους ζητήσεις 20€. 7.

Βρες μια δεύτερη δουλειά Είναι η πιο καλή –αλλά και πιο δύσκολα υλοποιήσιμη- συμβουλή. Μια δεύτερη δουλειά θα σε κουράσει, αλλά θα σου δώσει αν όχι τα διπλάσια, χρήματα, ένα πολύ καλό έξτρα εισόδημα για να είσαι άνετα και να μπορείς να ξοδεύεις όσα θέλεις. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις μια δεύτερη δουλειά, αλλά και για αυτό, εμείς είμαστε εδώ! Δες εδώ τη στήλη με τις θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης. 8.

Πούλησε ότι δεν χρειάζεσαι Μπορεί να είναι μια τσάντα που δεν έχεις βάλει ποτέ και παλιά που την πήρες κόστιζε πολλά. Μπορεί να είναι το λάπτοπ σου που ακόμα πιάνει πολλά. Η’ μπορεί να είναι τα χειροποίητα κοσμήματα που φτιάχνεις μόνη σου!

Πηγή

Via


Νεότερη Παλαιότερη