Γόνατο του δρομέα, τενοντίτιδα, οστεοαρθρίτιδα: Να γιατί πονάς στο τρέξιμο (και πώς θα σταματήσεις)

Γιατί τρέχεις; Επειδή νιώθεις καλά και σε χαλαρώνει. Πώς, όµως, µπορείς να κρατήσεις µόνο τα θετικά από το τρέξιµο και να αποφύγεις ..

τα προβλήµατα όπως οι πόνοι στα γόνατα, που αντιµετωπίζουν οι δροµείς; Ο αθλητίατρος Jordan Metzl, συγγραφέας του Running Strong: The Sports Doctor’s Complete Guide to Injury Free Running for Life, και ο Εµµανουήλ Μπριλάκης, ορθοπαιδικός χειρουργός, επικεφαλής Ιατρικού τµήµατος γυναικείας οµάδας basket Πανιωνίου ΓΣ, αναλύουν τους πιο συχνούς τραυµατισµούς των γονάτων.

1. Πού πονάς; Πόνος εσωτερικά στην επιγονατίδα που τον νιώθεις χειρότερο µετά το τρέξιµο και όταν ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις σκάλες. Διάγνωση: «Γόνατο του δροµέα» Όταν η επιγονατίδα δεν ευθυγραµµίζεται µε το µηρό κατά τη διάρκεια του τρεξίµατος, προκαλείται ερεθισµός του χόνδρου που επενδύει την οπίσθια επιφάνειά της. Θεραπευσε το Λιγόστεψε τα χιλιόµετρα. Κάνε cross training µε δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν τα γόνατά σου. Βάλε πάγο για 15 λεπτά πέντε φορές τη µέρα. Πάρε ένα αντιφλεγµονώδες. Μαλάκωσε µε foam roller τους τετρακεφάλους σου. Αν ο πόνος συνεχιστεί, πήγαινε στο γιατρό.

Πρόλαβέ το: Κάνε προπόνηση ενδυνάµωσης. Χρησιµοποίησε καθηµερινά foam roller. Αν µικρύνεις τη δρασκελιά σου, θα µειώσεις την πίεση στα γόνατα. Βάλε στόχο τις 170-180 δρασκελιές το λεπτό. 2. Πού πονάς; Πόνος κάτω από την επιγονατίδα και ψηλά στην κνήµη σου, που οξύνεται όταν τρέχεις. Επίσης, πονάς εκεί όταν ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις σκάλες.

Διάγνωση: Τενοντίτιδα επιγονατίδας Η δύναµη που ασκείται στο γόνατο κατά τη διάρκεια του τρεξίµατος µπορεί µερικές φορές να ασκήσει υπερβολική πίεση στον τένοντα της επιγονατίδας. Θεράπευσέ την Σταµάτα να τρέχεις ώσπου να περάσει εντελώς ο πόνος. Αντί για τρέξιµο,κάνε cross training. Βάλε πάγο για 15 λεπτά πέντε φορές τη µέρα. Η χρήση ειδικού επιδέσµου για τον τένοντα της επιγονατίδας µπορεί να µειώσει τον πόνο. Αν δε βελτιωθεί, πήγαινε στο γιατρό. Πρόλαβέ την Κάνε προπόνηση ενδυνάµωσης. Διάτεινε τους τετρακεφάλους και τους δικεφάλους σου. Χρησιµοποίησε καθηµερινά foam roller. Συνεργάστηκε ο , ορθοπαιδικός χειρουργός, Τµήµα Αθλητικών Κακώσεων/Κέντρο Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώµου Οµίλου Ιατρικού Αθηνών (www.BrilakisOrthopaedics.gr). Πηγή

Via


Νεότερη Παλαιότερη