Γιατί τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα βρέφη θέλουν να… δοκιμάζουν τα πάντα;

Από παιχνίδια μέχρι πέτρες, κραγιόν και παπούτσια; Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Γνωστικών Επιστημών στη Bron της Γαλλίας, ο εγκέφαλος των μωρών είναι
«προγραμματισμένος» να προβαίνει σε αυτή τη συμπεριφορά από τη γέννησή τους.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για νοοτροπία «επιβίωσης του ισχυροτέρου», με την οποία τα μωρά εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους ακόμη κι όταν δεν έχουν αναπτυχθεί άλλοι αισθητήρες τους, γράφει ο Jonathan O’callaghan στη Daily Mail.

Προκειμένου να ερευνήσει αυτό το ανθρώπινο χαρακτηριστικό, η νευροψυχολόγος Angela Sirigu και οι συνεργάτες της εξέτασαν 26 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. Ενώ ήταν αναίσθητοι, ήταν σε θέση να κάνουν εννιά από τους ασθενείς να κινήσουν τα χέρια τους προς το στόμα τους, ενεργοποιώντας περιοχές του εγκεφάλου τους, οι οποίες είναι γνωστό ότι «πραγματοποιούν» αυτές τις λειτουργίες.

Το ότι η συμπεριφορά είναι προγραμματισμένη στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου σε κάθε άνθρωπο, υποδηλώνει ότι είναι κατά πάσα πιθανότητα μια ικανότητα που έχει ο καθένας από εμάς πριν από τη γέννησή του. Αν ήταν μια ικανότητα που μαθαίνει κανείς θα συμμετείχαν κι άλλες περιοχές του εγκεφάλου, ενώ θα ήταν επίσης διαφορετικές σε κάθε άτομο.

Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, οι κινήσεις που κάνουν τα μωρά (κινώντας τα χέρια τους προς το στόμα τους) ίσως είναι «προγραμματισμένες» από τον

εγκέφαλό. Άλλωστε, τα έμβρυα είναι γνωστό ότι «βυζαίνουν» τα δάχτυλά τους από τη μήτρα ακόμη, μια κίνηση-«πρόδρομος» που συνεχίζεται μετά τη γέννησή τους με την τάση τους να βάζουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους στο στόμα τους, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή

Via


Νεότερη Παλαιότερη