Οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες ανησυχούν για το μέλλον

Την ανησυχία τους για το μέλλον του πολιτισμού σε μια περίοδο δημοσιονομικών περικοπών εκφράζουν πενήντα Ευρωπαίοι καλλιτέχνες σε μια έκκλησή τους που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα με την ευκαιρία του φόρουμ για τον πολιτισμό…

που διεξάγεται στο Παρίσι, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Σε υπερβολικά πολλές χώρες ο πολιτισμός ήταν ένα από τα πρώτα θύματα των περικοπών", τονίζεται στο κείμενο που υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από τους ανθρώπους του θεάτρου Πίτερ Μπρουκ και Ζαν-Κλοντ Καριέρ, τους σκηνοθέτες του κινηματογράφου Λικ Νταρντέν, Κώστα Γαβρά, Στίβεν Φρίαρς και Μπερτράν Ταβερνιέ και τους χορογράφους Μπλάνκα Λι και Μπορίς Σαρμάτζ.

Το φόρουμ "Το μέλλον του πολιτισμού, μέλλον της Ευρώπης", που οργανώθηκε από την υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπετί σε συνεργασία με τους ομολόγους της άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επισκέφθηκε χθες αιφνιδιαστικά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος τόνισε ότι "ο πολιτισμός δεν είναι μια περιττή δαπάνη". Είναι πολύ σημαντικό ότι αναλαμβάνετε αυτήν την πρωτοβουλία στις παραμονές των ευρωπαϊκών εκλογών για να θέσετε τον πολισμό στο επίκεντρο", είπε στους συμμετέχοντες το Ολάντ.

Ο πολιτισμός είναι μια ευκαιρία για την ευρωπαϊκή οικονομία, μια πηγή προσφοράς εργασίας και οικονομικής δραστηριότητας (…) ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις άλλες ηπείρους" αλλά και "ένας μοχλός ανάπτυξης για τις χώρες μας και την Ευρώπη", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Ολάντ εξέφρασε επίσης τη βούληση της κυβέρνησής του να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά. "Η προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων είναι προάσπιση του πλουραλισμού και της πολιτιστικής εξαίρεσης", συνέχισε.

Στην έκκληση των καλλιτεχνών εκφράζεται ανησυχία για τον κίνδυνο απώλειας της πολιτισμικής ποικιλομορφίας "λόγω των ευρωπαϊκών πολιτικών που αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις πολιτιστικές πολιτικές και πολύ συχνά είναι υποχωρητικές και παθητικές απέναντι στις πολυεθνικές του Ίντερνετ".

Για το λόγο αυτό οι καλλιτέχνες ζητούν "μια ανανεωμένη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ευρώπης και της δημιουργίας" και αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι "θα δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την ποικιλομορφία της δημιουργίας και των πολιτιστικών εκφράσεων κατά την ψηφιακή εποχή".

Στο αποκαλούμενο "Φόρουμ του Σαγιό" που διεξάγεται στο Μέγαρο Σαγιό στο Παρίσι μετέχουν Ευρωπαίοι υπουργοί, δημιουργοί, βουλευτές, Επίτροποι και άλλοι αξιωματούχοι που θα συζητήσουν την "ευρωπαϊκή στρατηγική για τον πολιτισμό στην ψηφιακή εποχή".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via
banner ads
Νεότερη Παλαιότερη