Αβέβαιο το μέλλον της Ουκρανίας

Σε τροχιά διαμελισμού βρίσκεται πλέον η Ουκρανία. Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τις δυτικές δυνάμεις αλλά και την επίκληση του Πούτιν για την αναβολή του, το δημοψήφισμα για την αυτονόμηση στα ανατολικά της χώρας διεξήχθη…

κανονικά, με μεγάλη προσέλευση. Οι κάλπες έκλεισαν εν μέσω πυρών, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας πολίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Το 89% ψήφισε υπέρ» ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν, μιλώντας τηλεφωνικά, όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε» είπε επίσης ο Λιάγκιν σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Από την δική τους πλευρά οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ την άλλη περιοχή όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα ανέφεραν ότι μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τους διοργανωτές «άγγιξε» το 80%. Οι εικόνες από τις ουρές και τον συνωστισμό στα εκλογικά κέντρα που στήθηκαν στην ανατολική Ουκρανία επιβεβαιώνουν την μεγάλη προσέλευση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία της ψηφοφορίας, εισέβαλαν σε τέσσερα εκλογικά κέντρα στην περιοχή Κρασνοαρμέισκ, η οποία ανήκει στο Ντόνετσκ. Τα αίματα άναψαν, υπήρξαν πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας νεκρός αλλά και τραυματίες.

Νωρίτερα, ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, είχε δηλώσει ότι η περιοχή θα προχωρήσει στον σχηματισμό δικών της κρατικών θεσμών και θα θεωρήσει τα κυβερνητικά στρατεύματα εκεί «δυνάμεις κατοχής». Όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος θα θεωρηθούν παράνομες και θα ανακηρυχθούν δυνάμεις κατοχής», είπε ο Πουσίλιν και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να σχηματίσουμε κρατικούς θεσμούς και στρατιωτικές αρχές το συντομότερο δυνατό».

Διεθνείς αντιδράσεις Η Ρωσία συνεχίζει να απομονώνεται στο όνομα ενός βραχυπρόθεσμου πλεονεκτήματος», επισήμανε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. «Μπορεί να έχουν ίσως το αίσθημα ότι πρόκειται να κερδίσουν, αλλά ο κόσμος δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη υπόθεση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έχει αποσύρει τα στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει στην μεθόριο με την Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η ΕΕ κατέστησε για μία ακόμη φορά σαφές ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των «υποτιθέμενων δημοψηφισμάτων» για την ανεξαρτησία σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δε θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους», σημείωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Προς απόσχιση και η Ανατολική Ουκρανία;

Via


Νεότερη Παλαιότερη