Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία ΑΠ για το χρυσαυγίτικο πογκρόμ

Τη διεύρυνση

των υποθέσεων που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ζητούν με αναφορά που κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα μέλη της Πρωτοβουλίας

Δικηγόρων για την Πολιτική …

Αγωγή

του

Αντιφασιστικού Κινήματος.

Στην πολυσέλιδη αναφορά τους οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας και Τάκης Ζώτος που υπογράφουν την μηνυτήρια αναφορά, εστιάζουν σε πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες που ακολούθησε

μετά τη δολοφονία

του Μανώλη Καντάρη, τον Μάιο του 2011 στο κέντρο της Αθήνας (στην οδό Ηπείρου).

Όταν η Πρωτοβουλία χρησιμοποιεί τη λέξη “πογκρόμ” [από τη ρωσική λέξη погром (πογκρόμ), από το ρήμα “громить” (γκρομίτ) που σημαίνει «συντρίβω»], εννοεί: “τη μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας, με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους (σπίτια, επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι, κ.ο.κ.).

Ακόμη, πρέπει να αναφερθεί ότι η εν λόγω Πρωτοβουλία Δικηγόρων δηλώνει πολιτική αγωγή σε όλες τις υποθέσεις της Χρυσής Αυγής ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Μάλιστα στην

μηνυτήρια αναφορά επικαλούνται σειρά στοιχείων, φωτογραφίες, βίντεο, δημοσιεύματα

του Τύπου, μαρτυρίες (περιλαμβάνονται στο κείμενο της

μηνυτήριας αναφοράς που επισυνάπτεται)

από τα οποία -όπως υποστηρίζουν-

προκύπτει

από την αξιολόγησή τους ότι οι αρχές μπορούν να συλλάβουν

μέλη της Χρυσής Αυγής και ακροδεξιές ομάδες

που τέλεσαν σειρά αξιοποίνων πράξεων.

Απαραίτητη δε, σύμφωνα

τα μέλη της Πρωτοβουλίας,

είναι «η διερεύνηση

του ρόλου

των ηγετικών

στελεχών της οργάνωσης

στην οργάνωση και υλοποίηση του πογκρόμ, ιδίως του Ηλία Κασιδιάρη και του Ηλία Παναγιώταρου».

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα μέλη της Πρωτοβουλίας

Δικηγόρων ο συνολικός απολογισμός κατά την εκτίμησή τους από τις ρατσιστικές επιθέσεις είναι ένας νεκρός, πάνω από 100 τραυματίες και πάνω από 20 βαριά τραυματισμένοι μετανάστες.

Δεν παραλείπουν να αναφέρουν, ότι το επίμαχο χρονικό διάστημα

διοικητής στο Αστυνομικό

Τμήμα

Αγίου Παντελήμονα ήταν αστυνομικός, ο οποίος

μετά τη δολοφονία Φύσσα

αποκαλύφθήκε ότι είχε σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή. Το πλήρες κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς έχει ως εξής: ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑ/ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ Ρατσιστικό πογκρόμ κατά μεταναστών)

ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑΞΥ 10-14/05/2011

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Διαβάζοντας τα πορίσματα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη και των ανακριτριών εφετών Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”, τα οποία περιλαμβάνουν πλήθος ποινικών υποθέσεων με εμπλοκή δεκάδων μελών της οργάνωσης, παρατηρούμε ότι απουσιάζει ένα από τα πιο τρομακτικά γεγονότα ρατσιστικού μίσους που εζησε ποτέ η Αθήνα. Είναι το πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες, ακροδεξιούς και λοιπά φασιστοειδή που ακολούθησε τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, τον Μάιο του 2011. Η δολοφονία έγινε στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ηπείρου στις 10/05/2011. Όταν χρησιμοποιούμε στην αναφορά αυτή τη λέξη “πογκρόμ” [από τη ρωσική λέξη погром (πογκρόμ), από το ρήμα “громить” (γκρομίτ) που σημαίνει «συντρίβω»], εννοούμε: “τη μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας, με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους (σπίτια, επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι, κοκ). Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να δηλώσει τις μαζικές πράξεις βίας, είτε αυθόρμητες είτε προμελετημένες, κατά των Εβραίων αλλά επίσης και για παρόμοια περιστατικά εναντίον άλλων μειονοτικών ομάδων” (Από τον ιστότοπο el.wikipedia.org).

Το ιστορικό του πογκρόμ έχει ως εξής.

1. Ιστορικό. Η έναρξη των επιθέσεων.

Ήδη από τις 10/05/2011, μετά τη δολοφονία, έχουν ξεκινήσει επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, κατά βάση σκουρόχρωμων, πέριξ της πλατείας Βικτωρίας και του τόπου της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη ως “αντίποινα”, από οργανωμένες ομάδες μαυροφορεμένων αντρών με συμμετοχή της Χρυσής Αυγής.

Στα κανάλια και το διαδίκτυο εμφανίζονται άτομα που ισχυρίζονται ότι ήταν μάρτυρες της δολοφονίας, την οποία αποδίδουν σε “ξένους”. Ο πιο προβεβλημένος από αυτούς είναι ο Ελευθέριος Ψυλλός. Ο Ψυλλός (αναφερόμενος ως “Αδελφός Ελευθέριος” σε βίντεο του μπλογκ neataksi.blogspot.com) εμφανίζεται στα κανάλια όλες τις επόμενες μέρες ως “αγανακτισμένος κάτοικος” (καθημερινές εμφανίσεις στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, μαζί με επώνυμους της “επιτροπής κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα”, όπως ο χρυσαυγίτης Σπύρος Γιαννάτος). Δηλώνει ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας: αρχικά λέει ότι δεν είδε τους δράστες, αλλά στη συνέχεια δηλώνει ότι ξεχώρισε την εθνικότητα των δραστών, οι οποίοι ήταν “ή Αλγερινοί ή Μαροκινοί ή Τυνήσιοι… που έχουν όλοι το ίδιο σουλούπι”. [ΣΧΕΤΙΚΟ 1]. Η ίδια πληροφορία, ότι δηλαδή οι δράστες είναι “βορειο-αφρικανοί”, μεταδίδεται σε πολλές ιστοσελίδες και τα ΜΜΕ [για παράδειγμα, τις “ίδιες πληροφορίες” έχει και ο Στέφανος Χίος, όπως λέει στην εκπομπή του “Μακελειό” στις 14/05/2011, ΣΧΕΤΙΚΟ 2].

Ο Ψυλλός διαψεύδεται τελικά από την ΕΛΑΣ, που, εννιά μέρες μετά την δολοφονία, θα συλλάβει ως δράστες δύο Αφγανούς οι οποίοι καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ένας φερόμενος ως δράστης (Πακιστανικής καταγωγής σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ) παραμένει φυγόδικος. Ο Ψυλλός πάντως εμφανίζεται και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ως “κάτοικος” μαζί με τον χρυσαυγίτη Ι. Βουλδή [ΣΧΕΤΙΚΟ 3], ενώ συμμετέχει και στις συγκεντρώσεις υπέρ των συλληφθέντων αρχηγών της Χρυσής Αυγής [ΣΧΕΤΙΚΟ 4].

H φημολογούμενη πληροφορία ότι υπεύθυνοι για τη δολοφονία είναι “σκουρόχρωμοι μετανάστες” γίνεται σημαία ακροδεξιών οργανώσεων, με πρώτη τη Χρυσή Αυγή, που αξιοποιεί την ευκαιρία να εξαπολύσει τάγματα εφόδου τα οποία για τέσσερις μέρες εφορμούν από το σημείο της δολοφονίας, υπό την ιδιότητα των “αγανακτισμένων πολιτών”, ξυλοκοπούν και μαχαιρώνουν αδιακρίτως κάθε σκουρόχρωμο μετανάστη, κάνοντας πράξη τη ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης που διέπει την εν λόγω οργάνωση. Ακροδεξιές εφημερίδες, όπως ο Στόχος, γνωστοποιούν χωρίς διάθεση απόκρυψης, τις πρώτες επιθέσεις από τις 10/05/2011: “Στη συνέχεια πορεύτηκαν στη πλατεία Βικτωρίας ενώ τα λαθρο-όρκ εξαφανίστηκαν στο άψε σβήσε! Όσοι δεν πρόλαβαν βέβαια έφαγαν κάτι ψιλές αλλά μπροστά σ» αυτά που έχουν κάνει στους Έλληνες της περιοχής είναι πταίσματα. Αρκετά ανέχτηκαν οι κάτοικοι του κέντρου όλα αυτά τα χρόνια από τους εισβολείς” [ΣΧΕΤΙΚΟ 5].

2. Κλιμάκωση των επιθέσεων το βράδυ της 11/05/2011 προς 12/05/2011. Δολοφονία του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν, μετανάστη από το Μπαγκλαντές.

Τα βράδια της 10/05 και 11/05 συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών από τα τάγματα εφόδου σε διάφορες περιοχές του κέντρου. Αναμφισβήτητα, η σημαντικότερη εξέλιξη είναι η δολοφονία του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν, 21 ετών και υπηκόου Μπανγκλαντές.

Ο Αλίμ δολοφονείται το βράδυ της 11/05/2011 προς 12/05/2011 (ώρα 00:30) μετά από επίθεση με μαχαίρι από άγνωστους δράστες στη συμβολή των οδών Στρατηγού Καλάρη και Κωνσταντινίδη στα Κάτω Πατήσια. Ο νεαρός δέχθηκε από τους δράστες τουλάχιστον τέσσερις μαχαιριές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων που δημοσιεύουν τα ΜΜΕ, τον καταδίωξαν δύο άγνωστοι άνδρες που επέβαιναν σε μηχανή, οι οποίοι, όταν τον πρόφτασαν, έδρασαν ως εξής: ο ένας από τους δύο κατέβηκε από τη μηχανή, τον τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι πάνω από πέντε φορές και, στη συνέχεια, ανέβηκε στη μηχανή και, μαζί με τον οδηγό και συνεργό του, εξαφανίστηκαν. Ο 21χρονος διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, οι δράστες φώναζαν: “Όσους βρούμε σήμερα, θα σας σφάξουμε”.

Αρχικά, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. διέρρεαν ότι ερευνούνταν τα κίνητρα της δολοφονίας χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα να επρόκειτο για ρατσιστική επίθεση, με βάση μαρτυρίες ότι οι δράστες μιλούσαν Ελληνικά [ΣΧΕΤΙΚΟ 6]. Την εξιχνίαση της δολοφονίας του 21χρονου μετανάστη από το Μπαγκλαντές ζήτησε η μπαγκλαντεσιανή κοινότητα της Αθήνας. «Ο Αλίμ Αμπντούλ Μάναν ήταν μόνο 21 ετών. Ενα πολύ καλό παιδί. Τι έφταιγε; Πήγαινε σπίτι του και τον σκότωσαν», δήλωσε ο γραμματέας της Ενωσης Μπαγκλαντεσιανών Επιχειρηματιών στην Ελλάδα, Τζαχίρ Ντάκουα [ΣΧΕΤΙΚΟ 7].

Μετά από δύο μέρες, όμως, πάλι “πηγές της ΕΛ.ΑΣ.” διέρρεαν ότι το θύμα ήταν “σεσημασμένος κακοποιός, που είχε φάκελλο για υποθέσεις ναρκωτικών”. Παράλληλα, από “κάποιες πηγές” τονιζόταν ότι ο τρόπος δράσης των δολοφόνων παρέπεμπε σε μαφιόζικο χτύπημα που σχετιζόταν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτές οι τελευταίες αναφορές, σημειωτέον, προήλθαν από ιστοσελίδες με συγκεκριμένο ακροδεξιό ιδεολογικοπολιτικό πρόσημο. Η συγκεκριμένη δολοφονία μένει μέχρι σήμερα, από όσο γνωρίζουμε, ανεξιχνίαστη.

3. Το πογκρόμ της 12/05/2011

Οι επιθέσεις όμως θα λάβουν τη μορφή οργανωμένου και ανοιχτού πογκρόμ το μεσημέρι της 12/05/2011.

Την ημέρα εκείνη, πραγματοποιούνται δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η μία διοργανώνεται από “κατοίκους του κέντρου” στη μνήμη του Μανώλη Καντάρη, με την παρουσία εκατοντάδων μελών ακροδεξιών οργανώσεων και νεοναζιστών (Χρυσή Aυγή, ΛΑ.Ο.Σ κ.ά), αλλά και μελών παραθρησκευτικών οργανώσεων (εκείνο το διάστημα γίνονται παράλληλες κινητοποιήσεις για την Κάρτα του Πολίτη). Η δεύτερη διοργανώνεται από οργανώσεις της αριστεράς και αντιεξουσιαστών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και τον σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή Γιάννη Καυκά στο πανεργατικό συλλαλητήριο της προηγούμενης ημέρας, με επεισόδια μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια.

Η πορεία των φασιστών και ακροδεξιών ξεκινάει από το σημείο της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη, βαδίζει την Γ’ Σεπτεμβρίου, κάνει τον γύρο της Ομόνοιας και κατευθύνεται από την οδό Αθηνάς προς το Δημαρχείο Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά. Kατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδες ακροδεξιών με ρόπαλα, κράνη και σιδηρολοστούς – υπό την ανοχή της αστυνομίας – παράλληλα προς το σώμα της πορείας αρχίζουν να κυνηγούν και να ξυλοκοπούν μετανάστες, στην οδό Αθηνάς, στα γύρω στενά και στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.

Το ΕΚΑΒ καταγράφει 17 τραυματίες, εκ των οποίων οι 12 είναι άγρια μαχαιρωμένοι. Οι τραυματίες μεταφέρονται στην Πολυκλινική στην Ομόνοια και στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”. Εκείνη μόνον την ημέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του AP, στην Πολυκλινική νοσηλεύτηκαν 19 αλλοδαποί [ΣΧΕΤΙΚΟ 8] και, σύμφωνα με δηλώσεις του Λεωνίδα Ανωμερίτη, διευθυντή του νοσοκομείου, στο “Γ. Γεννηματάς” νοσηλεύτηκαν περίπου 20 αλλοδαποί [ΣΧΕΤΙΚΟ 9].

Ομάδες ακροδεξιών εισβάλλουν μέχρι και στο κέντρο σίτισης αστέγων του δήμου Αθηνών για να βρουν μετανάστες και παράλληλα καταστρέφουν μαγαζιά αλλοδαπών που βρίσκουν στον δρόμο τους. Επίσης, ομάδες ακροδεξιών και χρυσαυγιτών αποπειρώνται να επιτεθούν συντεταγμένα με την υποστήριξη ανδρών της ΕΛΑΣ πρώτα στην κατάληψη Σκαραμαγκά (στην Πατησίων) και μετά στη Βίλλα Αμαλίας στη γωνία Αχαρνών και Χέυδεν, απωθούνται όμως από ομάδες περιφρούρησης.

4. Η πρωταγωνιστική δράση της Χρυσής Αυγής

Οι εγκληματικές πράξεις που τελούνται κατά τη διάρκεια της πορείας της 12/05/2011 δεν είναι “αυθόρμητες”, ούτε αποτέλεσμα δράσης “αγανακτισμένων πολιτών”. Το πογκρόμ είναι οργανωμένο από τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή και υλοποιείται από μέλη και στελέχη της.

Από το σχετικό βίντεο που υπάρχει αναρτημένο στο διαδίκτυο και το οποίο καλύπτει ολόκληρη την πορεία από το σημείο δολοφονίας του Καντάρη μέχρι την Αθηνάς και πίσω [ΣΧΕΤΙΚΟ 10], αλλά και από άλλα σχετικά βίντεο και φωτογραφίες, προκύπτει η πρωταγωνιστική δράση της Χρυσής Αυγής στο πογκρόμ, το οποίο ήταν αποφασισμένο και οργανωμένο εκ των προτέρων.

Ομιλητής στον τόπο συγκέντρωσης, το σημείο της δολοφονίας, είναι ο – πλέον υπόδικος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος μιλάει από ένα από τα μεγάφωνα που έχει φέρει η οργάνωση. Στη διαδήλωση που σχηματίζεται προς την οδό Αθηνάς, τα μεγάφωνα και τα συνθήματα που ακούγονται δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Χρυσή Αυγή έχει κινητοποιήσει το σύνολο των κομματικών της δυνάμεων: “Δουλειά στον Έλληνα εργάτη”, “Αλήτες προδότες πολιτικοί”, “Έξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα”, κλπ.

Οι δυνάμεις της Χρυσής Αυγής συμμετέχουν στη διαδήλωση συγκροτημένες σε αλυσίδες, με κράνη και ρόπαλα, ενώ στο σχετικό βίντεο διακρίνεται καθαρά ότι της διαδήλωσης ηγείται το στέλεχος της οργάνωσης Κασιδιάρης [ΣΧΕΤΙΚΑ 11 και 12]. Τον ρόλο της Χρυσής Αυγής στην πορεία της 12/05/2011 υπερασπίζεται την επομένη στην εκπομπη του Παπαδάκη ο Ψυλλός [ΣΧΕΤΙΚΟ 13].

Μόλις η πορεία φτάνει στο Δημαρχείο, επικρατεί αναβρασμός καθώς τα μέλη της οργάνωσης και άλλα ακροδεξιά στοιχεία ξεχύνονται στην οδό Αθηνάς και γύρω από τη Βαρβάκειο αγορά και ξυλοκοπούν βάναυσα όποιον σκουρόχρωμο αλλοδαπό βρίσκουν μπροστά τους. Από την κάμερα ασφαλείας γωνιακού καταστήματος, που διέρρευσε στα ΜΜΕ, προκύπτει ότι η ώρα κατά την οποία το πογκρόμ είναι σε εξέλιξη είναι περίπου 16:20 το μεσημέρι προς απόγευμα [ΣΧΕΤΙΚΟ 14].

Δύο είναι οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν ευρέως στα ΜΜΕ από τις εν λόγω εγκληματικές πράξεις:

Η πρώτη είναι αυτή μιας ομάδας ατόμων που κυνηγάει έναν αλλοδαπό, με τον ένα εκ των δραστών να κρατάει μαχαίρι ή κατσαβίδι και το πρόσωπό του να φαίνεται ευδιάκριτα. Η κατάληξη του συγκεκριμένου επεισοδίου (το αν δηλαδή το θύμα της επίθεσης μαχαιρώθηκε ή όχι) δεν είναι γνωστή [ΣΧΕΤΙΚΟ 15].

Η δεύτερη είναι αυτή μιας ομάδας περίπου 15 ατόμων που ξυλοκοπεί έναν δεύτερο αλλοδαπό στη γωνία ενός καταστήματος αλλαντικών που βρίσκεται απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά [ΣΧΕΤΙΚΟ 16].

Από όσο γνωρίζουμε, ταυτοποίηση και ποινική δίωξη κατά των ατόμων αυτών δεν έχει υπάρξει. Από ανώνυμες πληροφορίες που αντλούμε από το διαδίκτυο, ο μαχαιροβγάλτης της πρώτης φωτογραφίας έχει υποδειχτεί ως κάτοικος της Κυψέλης με το επίθετο “Μπεκρής”. Επίσης, από απόπειρες ταυτοποίησης των ατόμων που εμφανίζονται στη δεύτερη φωτογραφία, προκύπτει συμμετοχή της Χρυσής Αυγής. Έτσι, το άτομο που εικονίζεται πρώτο δεξιά στη φωτογραφία εμφανίζεται επίσης σε φωτογραφίες από συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο Παλαιό Φάληρο, στην οποία ομιλητές ήταν οι βουλευτές της οργάνωσης και τώρα υπόδικοι Γερμενής και Παναγιώταρος [ΣΧΕΤΙΚΑ 17, 18, 19].

5. Οι επιθέσεις συνεχίζονται και την 13/05/2011

Οι επιθέσεις σε μετανάστες συνεχίζονται στις περιοχές γύρω από την πλατεία Βικτωρίας. Στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την αυτόπτη μάρτυρα και δημοσιογράφο του ALPHA, Μαρία Παπαβλάχου, ομάδα φασιστών ακινητοποιεί λεωφορείο, εξαναγκάζει τους περισσότερους επιβάτες να κατέβουν και ξυλοκοπεί όσους μετανάστες βρίσκει μέσα στο λεωφορείο [ΣΧΕΤΙΚΟ 20].

6. Μαρτυρίες. Συνέντευξη τύπου της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας.

Για το πογκρόμ και τις επιθέσεις κατά μεταναστών, συνέντευξη τύπου δόθηκε από την Πακιστανική Κοινότητα και την ΚΕΕΡΦΑ την Παρασκευή 13/05/2011. Κάποιες απο τις καταγγελίες μετέφερε η Κατερίνα Θωίδου, δημοσιογράφος, σε άρθρο της στην εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη [ΣΧΕΤΙΚΟ 21]: Οι φασίστες προχώρησαν ανενόχλητοι σε σπασίματα μαγαζιών, σε επιθέσεις κατά δεκάδων μεταναστών στην Ομόνοια, στην Γ’ Σεπτεμβρίου, στην Αχαρνών, στους δρόμους γύρω και πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας. Χτύπησαν ακόμη και μετανάστες που βρίσκονταν στην ουρά περιμένοντας να πάρουν το συσσίτιο του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Από τη δολοφονική αυτή επιδρομή δεν γλίτωσαν ούτε επιβάτες των λεωφορείων που τους κατέβασαν λιντσάροντάς τους αλλά ακόμα και ποδηλάτες και γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά και σε καρότσια.

Οι περιγραφές των θυμάτων που έχουν το θάρρος να καταγγείλουν τις επιθέσεις κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα. «6 παρά δέκα βγήκα από το σπίτι μου στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου για να πάω στη δουλειά», περιέγραψε ο 50χρονος Ρεάζ από το Πακιστάν που ζει 11 χρόνια στην Ελλάδα, στη συνέντευξη τύπου που κάλεσε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή την Παρασκευή 13 Μάη. «Είδα κόσμο μου φάνηκε σαν πορεία. Ξαφνικά πέντε άτομα με μαύρες κουκούλες ήρθαν κατά πάνω μου και αρχίσανε να με χτυπάνε. Έπεσα κάτω και μετά με χτύπαγαν με ξύλα και με κλωτσιές, στην πλάτη, στο χέρι στο πρόσωπο. Κατάφερα και γλίτωσα και άρχισα να τρέχω προς το σπίτι μου. Με ακολούθησαν μέχρι το σπίτι. Και άρχισαν να χτυπάνε την πόρτα». Ήμουν με το μηχανάκι μου στην Ιουλιανού για να φτάσω στο σταθμό Λαρίσης όπου μένω», περιγράφει ο Ραούφ Μαλίκ, μετανάστης από το Πακιστάν, κούριερ, που ζει 16 χρόνια στην Ελλάδα. «Έστριψα στην οδό Φερών. Εκεί ήταν μαζεμένα 40-50 άτομα νέα σαν φοιτητές. Μόλις πήγα να περάσω με ρωτάνε από πού είσαι; Λέω Πακιστάν και μόλις το είπα άρχισαν να με πλακώνουν με κλωτσιές και μπουνιές. Έλεγαν «θα σε σκοτώσουμε γιατί εσείς σκοτώσατε το 44χρονο». Ευτυχώς που φορούσα κράνος. Ένας έλληνας που πήγε να με σώσει έφαγε και αυτός κλωτσιές και μου φώναζε τρέχα. Άφησα το μηχανάκι και έτρεξα προς την Ιουλιανού που ήταν μαζεμένοι αστυνομικοί για να ζητήσω βοήθεια. Μου είπαν φύγε δεν μπορώ να σου κάνω τίποτα. Έτρεξα προς οδό Αριστοτέλους και ευτυχώς βρήκα ένα σπίτι πακιστανών».

Ο Ιφτιχάρ Μαλίκ, ιδιοκτήτης μαγαζιού από το Πακιστάν, είπε: «40-50 άτομα με σωλήνες και ρόπαλα στα χέρια σπάσανε τα τζάμια σε 10 μαγαζιά στη Σοφοκλέους. 4-5 κινέζοι ιδιοκτήτες των μαγαζιών πήγαν στο νοσοκομείο από χτυπήματα στο κεφάλι. Χτυπήσανε πολλά παιδιά που ήταν στο δρόμο. Η αστυνομία ήταν μπροστά και πίσω ήταν αυτοί που χτυπούσαν. Τα είδαν όλα όσα έγιναν και δεν έκαναν τίποτα»”.

7. Μαρτυρίες θυμάτων στην οργάνωση Human Rights Watch

Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, αφιερώνει πέντε σελίδες της έκθεσής της τον Ιούλιο του 2012 στο πογκρόμ μετά την δολοφονία του Μανώλη Καντάρη [βλ. “Μίσος στους δρόμους, η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα”, Human Rights Watch, Ιούλιος 2012, σελ. 48-52, ΣΧΕΤΙΚΟ 22].

Στην έκθεση περιέχονται συνεντεύξεις θυμάτων του πογκρόμ και μαρτύρων πλήθους εγκληματικών πράξεων (Olivier Abdoulai – Κονγκό, Badara Gueye – Σενεγάλη, Abuubeker Adam – Σενεγάλη, Arif Muhammadi, Qadir Hossaini, Youssef – Αφγανιστάν, Abduwahab Mohammed – Σομαλία).

Η έκθεση έχει κοινοποιηθεί στις ελληνικές αρχές, οι οποίες είχαν πλήθος επώνυμων μαρτυριών και καταγγελιών (είτε από τη συνέντευξη τύπου της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας είτε από τη Human Rights Watch) προκειμένου να εξετάσο

Via


Νεότερη Παλαιότερη