Βούτσιτς: Αναμένουμε την επίσκεψη του Πούτιν

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί η άφιξη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βελιγράδι, αλλά ότι αναμένει να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη και πρόσθεσε ότι η Σερβία…

δεν θα αλλάξει στάση όσον αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Δεν έχουμε οριστική επιβεβαίωση, αλλά αναμένουμε ότι θα έρθει" ανάφερε ο κ. Βούτσιτς, χθες, στη διάρκεια εφ» όλης της ύλης συνέντευξη στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας, RTS.

Ερωτηθείς πώς ερμηνεύει τη δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ, Μάικλ Κίρμπι για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη Σερβία, ο κ. Βούτσιτς υπογράμμισε ότι ο κ. Κίρμπι είναι μορφωμένος, υπεύθυνος άνθρωπος και μεγάλος φίλος της Σερβίας. Νομίζω ότι ο κ. Κίρμπι είχε καλές προθέσεις, πρόκειται για σοβαρό φίλο της Σερβίας" τόνισε.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Σερβία δεν θα αλλάξει στάση όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Δεν έχω δικαίωμα να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων στη Σερβία, δεν μπορώ να εξηγήσω στους αγρότες ότι λόγω πολιτικών αποφάσεων δεν θα μπορούν να εξάγουν προϊόντα στη Ρωσία. Πώς να εξηγήσω ότι δεν θα έχουμε φυσικό αέριο τον χειμώνα" ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε ότι η ΕΕ θα αντισταθμίσει τις απώλειες της Πολωνίας λόγω της διακοπής εξαγωγών στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι φοβάται πως "η Σερβία δεν θα πάρει ούτε το 1/10 απ» όσα θα έπαιρνε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ".

Η κυβέρνηση της Σερβίας κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επισκεφτεί τη σερβική πρωτεύουσα στις 20 Οκτωβρίου, με αφορμή την 70η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζί, που έγινε με τη βοήθεια του "Κόκκινου Στρατού".

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Βελιγράδι ο κ. Πούτιν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Μάικλ Κίρμπι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου εξέφρασε απορία για την πρόσκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο και αναρωτήθηκε γιατί δεν έχουν προσκληθεί και αξιωματούχοι των υπόλοιπων χωρών των οποίων οι στρατοί αποτελούσαν τμήμα του Κόκκινου Στρατού και συμμετείχαν στην απελευθέρωση της σερβικής πρωτεύουσας, όπως π.χ. η Τρίτη Στρατιά της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι, με νεότερες δηλώσεις του χθες, είπε ότι η Σερβία έχει δικαίωμα να καλεί όποιον θέλει και όποτε θέλει, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι με τις δηλώσεις του στην "Βέτσερνιε Νόβοστι" ήθελε να στρέψει την προσοχή στο ιστορικό πλαίσιο της Ημέρας Απελευθέρωσης του Βελιγραδίου.

Στην απελευθέρωση της πόλης συμμετείχε και η Τρίτη Στρατιά της Ουκρανίας, ως τμήμα του Κόκκινου Στρατού, καθώς στρατιώτες πολλών σοβιετικών δημοκρατικών, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, του Καζακστάν, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, σημειώνοντας ότι αυτό ήθελε να τονίσει.

Ερωτηθείς αν η δήλωσή του μπορεί να εκληφθεί ως πίεση στο Βελιγράδι να πάρει θέση μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, ο κ. Κίρμπι απάντησε αρνητικά. Όχι, επιθυμώ να πω ότι η απελευθέρωση του Βελιγραδίου, όπως και της Βαρσοβίας και του Παρισιού και άλλων πόλεων ήταν σημαντική για πολλούς- ΗΠΑ, Γαλλία, Σερβία, Ουκρανία, Ρωσία, επειδή ο ναζισμός είναι ένα κακό" υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης στη Σερβία.

Via


Νεότερη Παλαιότερη