Α. Βούτσιτς: Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας ταπεινώνει

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα στο Βελιγράδι δήλωσε ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο, αλλά η Σερβία δεν επιτρέπει σε κανέναν…

να ταπεινώνει το κράτος και το λαό. Μπορούμε όλα τα προβλήματα να τα επιλύουμε με διάλογο, αλλά, από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Σερβίας έπρεπε να αποδείξει ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να ταπεινώνει το κράτος και τον λαό» τόνισε ο κ. Βούτσιτς στην εφημερίδα "Μπλιτς" του Βελιγραδίου, σημειώνοντας ότι είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα των συνομιλιών με τον κ. Ράμα.

Ο Έντι Ράμα σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι τον χαροποιεί μελλοντική επίσκεψη του κ. Βούτσις στα Τίρανα και ότι μεγάλο ρόλο στη συμφωνία των δύο πρωθυπουργών διαδραμάτισε η Γερμανία και η συζήτηση που είχε ο Σέρβος πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ για τα γεγονότα στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας – Αλβανίας και για την επίσκεψη του κ. Ράμα στο Βελιγράδι, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Μπλιτς".

Το γεγονός ότι η επίσκεψη αναβλήθηκε και δεν θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά, είναι αποτέλεσμα της σκληρής στάσης τη σερβικής κυβέρνησης, ότι δεν επιτρέπει καμία ταπείνωση, τονίζεται στο δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται επίκληση πηγών της κυβέρνησης της Σερβίας και αναφέρεται ότι οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και της Αλβανίας συζήτησαν επί μισή ώρα. Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και της Αλβανίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Έντι Ράμα συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία η επίσημη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία να αναβληθεί για τις 10 Νοεμβρίου.

Σε κοινή ανακοίνωση των δύο πρωθυπουργών αναφέρεται ότι συμφώνησαν πως τα επεισόδια στο γήπεδο στο Βελιγράδι, στη διάρκεια του αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Σερβίας και της Αλβανίας στην ουσία ήταν πολύ θλιβερά. Εξακολουθούν να υπάρχουν σαφείς διαφωνίες γύρω από το πώς προκλήθηκαν τα επεισόδια, αλλά δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να χάσουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να εργαστούμε για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας» τόνισαν οι συνομιλητές.

Είναι καιρός να γυρίσουμε νέα σελίδα στις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Σερβίας και Αλβανίας, συμπέραναν οι δύο πρωθυπουργοί.

Οι κ.κ. Βούτσιτς και Ράμα υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί ο διάλογος και η διαδικασία που άρχισε στο Βερολίνο στις 28 Αυγούστου, στη διάρκεια διάσκεψης για τα δυτικά Βαλκάνια, επειδή θα επιτρέψει τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και των σχέσεων στην περιοχή και σε ολόκληρη την Ευρώπη. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via


Νεότερη Παλαιότερη