Ο Άγγλος ασθενής που «τέσταρε» τα αντανακλαστικά της Ελλάδας στον Έμπολα

Μπορεί κάποιος ταξιδιώτης ή μετανάστης που πιθανολογείται ότι έχει μολυνθεί με Έμπολα να μπει σε καραντίνα χωρίς τη συγκατάθεσή του; Το ερώτημα αυτό απασχόλησε πρόσφατα τους ειδικούς του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων…

ΕΚΕΠΥ) και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όταν «υποδέχτηκαν» στη χώρα μας έναν Άγγλο ταξιδιώτη που ερχόταν από τη Γουινέα, χωρίς όμως ευτυχώς να χρειαστεί να ενεργοποιήσουν και plan Β για την περίπτωση της σθεναρούς άρνησης του ταξιδιώτη να ακολουθήσει τις ενδεδειγμένες μεθόδους προστασίας του εαυτού του και κυρίως της δημόσιας υγείας. Σημειωτέον ότι η Γουινέα, μία από τις τρεις αφρικανικές χώρες που πλήττεται από την επιδημία του Έμπολα (μαζί με τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε) μετρά πλέον 2.394 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός Έμπολα, εκ των οποίων τα 1.518 είναι θανατηφόρα. Ο Άγγλος που προσγειώθηκε περί τα τέλη Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για λίγες ώρες, ερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη και κατευθυνόμενος προς την Ελβετία, δεν είχε εκδηλώσει πυρετό ούτε κάποιο άλλο σύμπτωμα του αιμορραγικού πυρετού. Ωστόσο, χάρη στο σύστημα ελέγχου (screening) που ακολουθούν οι υγειονομικές αρχές (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ, Αεροϋγιονομείο) με βάση τα έντυπα που καλούνται να συμπληρώσουν οι επιβάτες των πτήσεων ο Άγγλος επιβάτης «εντοπίστηκε» και αμέσως σήμανε συναγερμός. Τα αεροπορικά ταξίδια των προηγούμενων ημερών τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα: Πριν από την Κωνσταντινούπολη είχε ταξιδέψει στην Καζαμπλάνκα και πριν από εκεί στη Γουινέα. «Με βάση το χρονοδιάγραμμα των πτήσεων του ο συγκεκριμένος επιβάτης ενέπιπτε στον ορισμό του πιθανού κρούσματος Έμπολα και έτσι αντιμετωπίστηκε από τις ελληνικές υγειονομικές αρχές» είπε χαρακτηριστικά, κατά την «αποκάλυψη» του περιστατικού ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, κ. Πάνος Ευσταθίου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τα θέματα που αφορούν την επιδημία Έμπολα και άπτονται γνωμοδότησης και από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Ο Άγγλος επιβάτης τέθηκε σε καραντίνα -για την ακρίβεια και όπως διευκρίνισε ο κ. Ευσταθίου ο επιβάτης ενημερώθηκε για τον ορισμό του ως ύποπτο κρούσμα Έμπολα και για την αναγκαιότητα της καραντίνας ώστε να διασφαλιστεί αφενός μεν η αντιμετώπιση της δικής του κατάστασης, αφετέρου να αποκλειστεί η μεταδοτικότητα του τυχόν αιμορραγικού πυρετού. Στην προκειμένη περίπτωση ο ταξιδιώτης δέχθηκε αμέσως να τεθεί σε καραντίνα – το χρονικό όριο της ήταν 16 ημέρες στη διάρκεια των οποίων θα εκδήλωνε την ασθένεια εάν είχε μολυνθεί με τον ιό Έμπολα από τη Γουινέα. Καθόλη την καραντίνα θερμομετρούσε τον εαυτό του και ενημέρωνε τις αρμόδιες αρχές για την –ευτυχώς καλή- κατάσταση της υγείας του. Όταν παρήλθαν οι 16 ημέρες – και συνολικά 21 από την ημέρα που έφυγε από τη Γουινέα- ο Άγγλος αναχώρησε για τον προορισμό του. Τα εύσημα που έδωσε στους υπεύθυνους του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ σε ό,τι αφορούσε στο χειρισμό της υπόθεσής του έκρυβαν όμως και μια ευχάριστη έκπληξη: Ο Άγγλος ασθενής που θα ταξίδευε προς την Ελβετία δεν ήταν ένας ταξιδιώτης αναψυχής αλλά ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επέστρεφε στην έδρα του Οργανισμού, στη Ζυρίχη! Η Ελλάδα δοκιμάστηκε με επιτυχία στο θέμα του Έμπολα. Αν και η πιθανότητα για προβλήματα στη χώρα μας είναι πολύ

μικρή, παραμένει

πάντα ανοιχτή» επισήμανε ο κ. Ευσταθίου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα συνολικά έχουν νοσήσει με Έμπολα 18.188 άτομα,

εκ των οποίων έχουν πεθάνει 6.583. Ιδιαίτερα στις τρεις χώρες που εκδηλώνεται η πανδημία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία, η θνητότητα ανέρχεται σε άνω του 80%. Στα υπόλοιπα κράτη, όπως σημείωσε και ο διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θεόδωρος Παπαδημητρίου, η θνητότητα δεν ξεπερνά το 15-20% κι αυτό έχει να κάνει με τα συστήματα υγείας. Η Ευρώπη έχει ήδη συγκεντρώσει 1,1 δις. ευρώ τα οποία θα διαθέσει σε αυτές τις περιοχές. Η Γηραιά ήπειρος μετρά τρία θύματα από την επιδημία Έμπολα – δύο θανάτους στην Ισπανία και έναν στη Γερμανία- αλλά έχει «υποδεχτεί» περιστατικά σε Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Νορβηγία και Γαλλία, τα οποία είχαν καλή κατάληξη.

Via


Νεότερη Παλαιότερη