Ένταση στη Νέα Υόρκη μετά από νέα αθώωση αστυνομικού

Φόβοι για νέα επεισόδια στις ΗΠΑ προκαλεί νέα απόφαση δικαστηρίου να μην ασκήσει δίωξη εναντίον ενός λευκού αστυνομικού που θεωρείται ύποπτος για τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού άνδρα το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη. Είναι η…

δεύτερη δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζεται ευνοϊκή για τις δυνάμεις επιβολής της τάξης δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνη του Φέργκιουσον.

Ο Έρικ Γκάρνερ, ένας οικογενειάρχης που υπέφερε από παχυσαρκία και άσθμα απεβίωσε την 17η Ιουλίου του 2014 κατά τη διάρκεια της σύλληψής του στο Στέιτεν Άιλαντ, αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή όταν οι αστυνομικοί τον έριξαν στο έδαφος και τον ακινητοποίησαν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η απόφαση του «αναδεικνύει τα ευρύτερα ζητήματα» μεταξύ των μειονοτήτων και των αστυνομικών δυνάμεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και δεν σχολίασε ευθέως την υπόθεση ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η απόφαση αναδεικνύει «την ανησυχία από την πλευρά πάρα πολλών μειονοτικών κοινοτήτων προς τις υπηρεσίες της επιβολής του νόμου ότι δεν συνεργάζονται για την αντιμετώπισή τους με δίκαιο τρόπο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αυτή την εβδομάδα ζήτησε της δημιουργία μιας ομάδας εργασίας η οποία και θα εξετάσει την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της αστυνομίας και των μειονοτικών κοινοτήτων. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και προέτρεψε τους πολίτες της Νέας Υόρκης να αντιδράσουν με «ειρηνικούς» τρόπους στην απόφαση του σώματος των ενόρκων του Στέιτεν Άιλαντ να μην ασκηθούν διώξεις εναντίον ενός αστυνομικού που ενεπλάκη στον θάνατο του Αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ. Συμφωνούμε όλοι μας ότι οι διαδηλώσεις και η ελευθερία του λόγου αποτελούν πολύτιμες συνεισφορές στο δημόσιο διάλογο και ότι η βία και η διασάλευση της τάξης δε συνιστούν μόνο μια λανθασμένη αντιμετώπιση αλλά πλήττουν τους άκρως σημαντικούς στόχους που μαζί προσπαθούμε να επιτύχουμε» τόνισε ο ντε Μπλάζιο.

O δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αμέσως στο Στέιτεν Άιλαντ, την περιοχή της Νέας Υόρκης όπου σημειώθηκε τον Ιούλιο το περιστατικό με τον θάνατο του 43χρονου Έρικ Γκάρνερ.

Η νέα αυτή δικαστική απόφαση έρχεται μία εβδομάδα μετά τη μη παραπομπή του Ντάρεν Γουίλσον για το θάνατο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν και ήδη έχει προκαλέσει την οργή του κόσμου, που βλέπει μέσα σε μία εβδομάδα αστυνομικούς να μην περνούν καν από δίκη για το θάνατο δύο Αφροαμερικανών.

Via


Νεότερη Παλαιότερη