Ο γενικός εισαγγελέας της Χάγης ζητεί άμεση απόφαση για τον Σέσελι

Την ανάγκη να εκδοθεί δικαστική απόφαση, το συντομότερο δυνατό, στην υπόθεση του εθνικιστή Σέρβου πολιτικού, αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου,…

υπογράμμισε ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Σερζ Μπράμερτζ, στη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων "Hina".

Ο Βόισλαβ Σέσελι αποφυλακίστηκε προσωρινά από τη φυλακή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) επειδή πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου και μετάσταση στο ήπαρ.

Ο κ. Μπράμερτζ επεσήμανε ορισμένες καθυστερήσεις στις περιπτώσεις κατά των Γκόραν Χάτζιτς και Βόισλαβ Σέσελι, ξεπερνούν τον προγραμματισμό και τον έλεγχο του γραφείου του εισαγγελέα, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιπετωπίζουν οι κατηγορούμενοι.

Αναγνωρίζοντας "τις αντιδράσεις του κοινού, την αδιαφορία", που επέδειξε ο κ. Σέσελι προς το Δικαστήριο, αλλά και "τη ρητορική μίσους", από την πλευρά του, ο κ. Μπράμερτζ σημείωσε ότι ήταν απαραίτητο για την εισαγγελία να ζητήσει από το δικαστικό συμβούλιο την ανάκληση της απόφασης της προσωρινής αποφυλάκισης του Σέσελι, προστίθεται στο ίδιο τηλεγράφημα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η εισαγγελία του ICTY είχε επισημάνει ότι ο Σέσελι με τη συμπεριφορά του στη Σερβία "υπονόμευσε" το πνεύμα της απόφασης προσωρινής αποφυλάκισής του, που έλαβε με δική του πρωτοβουλία για "ανθρωπιστικούς λόγους" το δικαστικό συμβούλιο με προεδρεύοντα τον δικαστή Ζαν Κλοντ Αντονέτι.

Επιπλέον, ζητεί μετά την επιστροφή του Βόισλαβ Σέσελι στη Χάγη να προγραμματιστεί συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου για να εξεταστούν η κατάσταση της υγείας του και οι όροι για ενδεχόμενη αποφυλάκισή του στο μέλλον και για να διαπιστωθεί αν είναι έτοιμος να συμμορφωθεί με τους όρους αυτούς.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Τεοντόρ Μερόν, δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για την υπόθεση του Βόισλαβ Σέσελι και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του και στην κροατική κυβέρνηση, επισημαίνεται στο ίδιο τηλεγράφημα του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων "Hina".

Υπενθυμίζεται ότι ο εθνικιστής πολιτικός, σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Βελιγράδι, δήλωσε ότι όταν θα κληθεί από το δικαστήριο της Χάγης, δεν θα επιστρέψει ούτε θα κρυφτεί, αλλά θα περιμένει να διατάξουν τη σύλληψή του ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρώην στελέχη του κόμματός του.

Η προσωρινή αποφυλάκιση του κατηγορούμενου, για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία, στη Βοσνία και στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας, Βόισλαβ Σέσελι και οι δηλώσεις του μετά την έξοδο από τη φυλακή του ICTY περί "μεγάλης Σερβίας", προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και οδήγησαν στην υιοθέτηση ψηφισμάτων από την Κροατική Βουλή και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τα οποία ζητείται από τις σερβικές αρχές να αποστασιοποιηθούν από τη ρητορική του Σέσελι.

Ο Βόισλαβ Σέσελι επέστρεψε, στις 12 Νοεμβρίου στο Βελιγράδι, μετά από περίπου 12 χρόνια που πέρασε στις φυλακές του ΔΠΔ της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ως κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η δίκη του ολοκληρώθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, ωστόσο ακόμη δεν εκδόθηκε απόφαση αφού ύστερα από αίτημά του εξαιρέθηκε ένας δικαστής και απαιτείται χρόνος για να μελετήσει τη δικογραφία ο αντικαταστάτης του.

Via


Νεότερη Παλαιότερη