«Ο Τσίπρας έχει αναλάβει ένα από τα πιο δύσκολα πόστα»

Επί της ουσίας πολιτική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αριστέρας, Γκρέγκορ Γκίζι, την αντιπαράθεση Ελλάδας και εταίρων, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk. a.document.close(),n(a.document))},r=function(){var a=J;if(a&&(a=a.contentWindow))if(H="",a.botguard){var b=a.botguard.bg;if(b)try{L(function(){I=new b(G)})}catch(c){H="5"}else H="3"}else H="2"},M=function(){try{var a=window.rvdt,a="number"==typeof a?36E5>a?""+a:"M":null}catch(b){}return a||null},O=function(){return["bg",N(),"9"]},L=function(a){window.wrpfc=a;window.wrpfc()},N=function(){var a=I;if(H)return H;if(!a)return"5";if(!a.invoke)return"4";var b;try{L(function(){a.invoke(function(a){b=a})})}catch(c){return"6"}return b&&b.length?3>b.length?"7":750adSlot.finalize('ads');registerAdLocationExtensionRedirectPing(adSlot); (function(){var d=function(a,b,c){return a.call.apply(a.bind,arguments)},e=function(a,b,c){if(!a)throw Error();if(2

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Όπως σημειώνει…

ο γερμανός πολιτικός, 18 κυβερνήσεις ακολουθούν νεοφιλελεύθερη πορεία και μόνο η ελληνική λέει όχι. Προσθέτει ότι η Ελλάδα προσκρούει σε πολλές αντιστάσεις στην προσπάθειά της να εφαρμόσει ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο: «Όταν για παράδειγμα η ΕΕ ανακοινώνει ότι τάσσεται κατά ενός νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και ενός άλλου για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη. Η πορεία που ακολουθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν αρέσει. Φτωχοί και μεσοαστοί θα εξακολουθήσουν να σηκώνουν τα βάρη και όχι οι πλούσιοι. Στη Γερμανία έγινε κάτι παρόμοιο με την “Ατζέντα 2010“ (σ.σ. βαθιές τομές στο κοινωνικό κράτος επί καγκελαρίας Σρέντερ), αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν πολύ χειρότερη. Εκεί τρεις υπάλληλοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ήταν πάντα παρόντες. Ιδίως όμως η ΕΚΤ προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα».

Ο Γκρέγκορ Γκίζι θεωρεί ότι οι εταίροι έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν πίσω τις πιστώσεις που έδωσαν στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Όχι όμως και να υπαγορεύουν στην χώρα τι ακριβώς να κάνει: «Είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων των φορολογικών αρχών, τη δημιουργία κτηματολογίου και την καταπολέμηση την δωροδοκίας. Να σημειώσω μόνο ότι επί πέντε χρόνια η Γερμανία έδινε πιστώσεις στην Ελλάδα. Σε μια κυβέρνηση συντηρητικών και σοσιαλιστών, η οποία δεν έκανε μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημοκράτες δεν είχαν παράπονα. Η νέα κυβέρνηση δεν πρόλαβε καν να εκλεγεί και ξεκίνησαν τη γκρίνια. Μα δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει σε λίγες μέρες όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες επί χρόνια».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος της Αριστεράς εμφανίζεται πεπεισμένος ότι κυβέρνηση Τσίπρα θα τα καταφέρει: «Είχα την εντύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ευδιάθετος και αισιόδοξος στο Βερολίνο. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν θα ήμουν ευδιάθετος στη θέση του. Πιστεύω ότι έχει αναλάβει ένα από πιο δύσκολα πόστα στην Ευρώπη. Θα πρέπει ωστόσο να προσθέσω ότι αν η Ελλάδα δεν πάει καλά η Γερμανία θα χάσει συνολικά 60 δισεκατομμύρια. Αν όμως η ελληνική οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται και διασφαλιστεί η φορολογική δικαιοσύνη και τα δημόσια έσοδα, τότε η χώρα θα επιστρέψει όσα χρωστά σήμερα. Αυτό δεν θετικό μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη Γερμανία».

Via


Νεότερη Παλαιότερη