Ο φούρνος μικροκυμάτων επιτρέπει με γρήγορο και εύκολο τρόπο μαγείρεμα και ζέσταμα φαγητών. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτώνται κατά πόσο
ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ασφαλής μέθοδος μαγειρέματος. Σχετικές πληροφορίες δίνει στο Life2day.gr ο Κωνσταντίνος Αποστολάκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc, Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων, BSc,Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχού
‘ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ’ Eγκεκριμένος Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ. Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια χρήσιμη συσκευή και ασφαλής εάν
χρησιμοποιείται με το σωστό τρόπο. Το εγχειρίδιο του κατασκευαστή με τις
οδηγίες σωστής χρήσης πρέπει να το συμβουλευόμαστε για να αποφύγουμε
κάποιο ατύχημα. Τηρώντας τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας, ο φούρνος
μικροκυμάτων μπορεί να μας προσφέρει πολλές υπηρεσίες στην καθημερινή μας ζωή. Συμβουλές – οδηγίες
– συστάσεις
Προτού αρχίσουμε το ψήσιμο μιας κατεψυγμένης τροφής πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχει ξεπαγώσει πλήρως και την κόβουμε σε μικρά ίσα κομμάτια, ώστε το ψήσιμο να είναι πιο ομοιόμορφο και να μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων. Το ανακάτεμα του φαγητού κατά την προετοιμασία του στο φούρνο μικροκυμάτων βοηθά σε μια πιο ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας. Αποφεύγουμε να ψήνουμε γεμιστά τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων (π.χ. γεμιστή γαλοπούλα), διότι δεν είναι σίγουρο ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του γεμίσματος θα φθάσει στο σημείο που πρέπει για να θανατώσει τα μικρόβια. Οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν είναι κατάλληλοι για αποστείρωση μαγειρικών σκευών ή για το μπιμπερό των παιδιών. Σε περίπτωση που γίνεται χρήση κάποιου καινούργιου μαγειρικού σκεύους για πρώτη φορά στο φούρνο μικροκυμάτων είναι προτιμότερο η μετακίνηση του να γίνει φορώντας γάντια. Αυτό προστατεύει από εγκαύματα διότι πιθανόν ο χρήστης, αρχικά να μη γνωρίζει πόσο ζεσταίνεται το νέο σκεύος στα μικροκύματα. Τα σκεύη που θα χρησιμοποιούνται στο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Η κάλυψη φαγητών με πλαστικό φιλμ μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο τέτοιο που να επιτρέπει στον ατμό να φεύγει. Η κάλυψη πρέπει να είναι χαλαρή και όταν το πλαστικό φιλμ μετακινείται να γίνεται μακριά από το πρόσωπο και το άνοιγμα σε αντίθετη κατεύθυνση από μέρη του σώματος. Έτσι αν διαφύγει καυτός καπνός δεν θα προκαλέσει εγκαύματα. Επίσης τα πλαστικά φιλμ που χρησιμοποιούνται για επικάλυψη δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή τα φαγητά. Χρειάζεται πάντοτε προσοχή όταν ζεσταίνουμε υγρά ή άλλα τρόφιμα διότι υπάρχει ο κίνδυνος να ζεσταθούν υπερβολικά και μόλις τα πάρουμε να καούμε. Εάν παρατηρήσουμε ότι η πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων δεν κλείνει καλά ή έχει κάποια διάβρωση, τότε πρέπει γίνει επιδιόρθωση ή αντικατάσταση του φούρνου. Επίσης ο φούρνος μικροκυμάτων πρέπει να καθαρίζεται καλά για μη μένουν καμένα υπολείμματα φαγητών στο εσωτερικό ή στην πόρτα του. Είναι καλύτερα να ζεσταίνουμε τα φαγητά στο φούρνο μικροκυμάτων για όσο χρόνο συστήνεται από τον κατασκευαστή.
Via
ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ασφαλής μέθοδος μαγειρέματος. Σχετικές πληροφορίες δίνει στο Life2day.gr ο Κωνσταντίνος Αποστολάκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc, Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων, BSc,Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχού
‘ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ’ Eγκεκριμένος Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ. Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια χρήσιμη συσκευή και ασφαλής εάν
χρησιμοποιείται με το σωστό τρόπο. Το εγχειρίδιο του κατασκευαστή με τις
οδηγίες σωστής χρήσης πρέπει να το συμβουλευόμαστε για να αποφύγουμε
κάποιο ατύχημα. Τηρώντας τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας, ο φούρνος
μικροκυμάτων μπορεί να μας προσφέρει πολλές υπηρεσίες στην καθημερινή μας ζωή. Συμβουλές – οδηγίες
– συστάσεις
Προτού αρχίσουμε το ψήσιμο μιας κατεψυγμένης τροφής πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχει ξεπαγώσει πλήρως και την κόβουμε σε μικρά ίσα κομμάτια, ώστε το ψήσιμο να είναι πιο ομοιόμορφο και να μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων. Το ανακάτεμα του φαγητού κατά την προετοιμασία του στο φούρνο μικροκυμάτων βοηθά σε μια πιο ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας. Αποφεύγουμε να ψήνουμε γεμιστά τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων (π.χ. γεμιστή γαλοπούλα), διότι δεν είναι σίγουρο ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του γεμίσματος θα φθάσει στο σημείο που πρέπει για να θανατώσει τα μικρόβια. Οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν είναι κατάλληλοι για αποστείρωση μαγειρικών σκευών ή για το μπιμπερό των παιδιών. Σε περίπτωση που γίνεται χρήση κάποιου καινούργιου μαγειρικού σκεύους για πρώτη φορά στο φούρνο μικροκυμάτων είναι προτιμότερο η μετακίνηση του να γίνει φορώντας γάντια. Αυτό προστατεύει από εγκαύματα διότι πιθανόν ο χρήστης, αρχικά να μη γνωρίζει πόσο ζεσταίνεται το νέο σκεύος στα μικροκύματα. Τα σκεύη που θα χρησιμοποιούνται στο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Η κάλυψη φαγητών με πλαστικό φιλμ μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο τέτοιο που να επιτρέπει στον ατμό να φεύγει. Η κάλυψη πρέπει να είναι χαλαρή και όταν το πλαστικό φιλμ μετακινείται να γίνεται μακριά από το πρόσωπο και το άνοιγμα σε αντίθετη κατεύθυνση από μέρη του σώματος. Έτσι αν διαφύγει καυτός καπνός δεν θα προκαλέσει εγκαύματα. Επίσης τα πλαστικά φιλμ που χρησιμοποιούνται για επικάλυψη δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή τα φαγητά. Χρειάζεται πάντοτε προσοχή όταν ζεσταίνουμε υγρά ή άλλα τρόφιμα διότι υπάρχει ο κίνδυνος να ζεσταθούν υπερβολικά και μόλις τα πάρουμε να καούμε. Εάν παρατηρήσουμε ότι η πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων δεν κλείνει καλά ή έχει κάποια διάβρωση, τότε πρέπει γίνει επιδιόρθωση ή αντικατάσταση του φούρνου. Επίσης ο φούρνος μικροκυμάτων πρέπει να καθαρίζεται καλά για μη μένουν καμένα υπολείμματα φαγητών στο εσωτερικό ή στην πόρτα του. Είναι καλύτερα να ζεσταίνουμε τα φαγητά στο φούρνο μικροκυμάτων για όσο χρόνο συστήνεται από τον κατασκευαστή.
Via