Πιο εύκολο να χάσεις κιλά γρήγορα αντί για πάντα;

Πάρα πολλές διασημότητες... όπως η Kirstie Alley, η Janet Jackson ακόμα και μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο, η Oprah Winfrey, δεν μπορούν να διατηρήσουν την απώλεια των κιλών που έχασαν.

Φαίνεται ότι το να χάσεις λοιπόν κιλά είναι μόνο η μισή νίκη, καθώς το να τα κρατήσεις μακριά «μία και καλή» είναι αυτό που αξίζει πανηγυρισμούς.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2011 στο τεύχος του American Journal of Preventive Medicine, η απώλεια βάρους και η διατήρηση των κιλών μετά χρειάζονται δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Μόλις θα έχεις φτάσει τα κιλά-στόχο σου, τότε δεν μπορείς να επιστρέψεις αμέσως στις παλιές σου συνήθειες, γιατί θα δεις γρήγορα την ένδειξη της ζυγαριάς να ανεβαίνει και πάλι. Πολλές μάλιστα έρευνες τονίζουν ότι μόνο 5 με 10% των ανθρώπων που χάνουν κιλά με επιτυχία μπορούν να διατηρήσουν κιόλας τη νέα τους αδύνατη εμφάνιση.

Επίσης, μία ακόμα πιο καινούρια έρευνα μας παρουσιάζει ότι οι ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη μπορούν να μεταβληθούν σε διάστημα που χρειάζεται ακόμα και ένα χρόνο μετά την απώλεια βάρους και ακολουθώντας διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες!

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν έχεις χάσει τα κιλάκια σου, το σώμα σου μπορεί να λειτουργεί εναντίον σου στο να μην τα πάρεις πάλι πίσω.

Επομένως, γιατί είναι τόσο δύσκολο πια να κρατήσεις τα χαμένα σου κιλά μακριά; Η Michele Olson, Ph.D., καθηγήτρια της επιστήμης της άσκησης στο πανεπιστήμιο Auburn μας εξηγεί για ποιους λόγους δυσκολευόμαστε τόσο και πώς να τους εξαλείψουμε:

1) Τα σώματά μας είναι αρκετά «σκληρά» όσον αφορά την υπόθεση καταπολέμησης της πείνας.

Αρκεί να σκεφτούμε τους προγόνους μας για να καταλάβουμε ότι η απώλεια λίγων κιλών σήμαινε «πείνα» και ότι μπορεί το φαγητό να μην είναι διαθέσιμο για ένα μεγάλο διάστημα, γεγονός λοιπόν εντελώς ανεπιθύμητο.

Έτσι, ακόμα και αν τώρα ζούμε δίπλα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και αγορές, το σώμα μας είναι ακόμα ρυθμισμένο να αντιδρά στο έλλειμμα θερμίδων με τον ίδιο τρόπο.

«Τα σώματά μας είναι σχεδιασμένα ώστε να αποθηκεύουν ενέργεια με αποτελεσματικό τρόπο. Ακόμα και αν είσαι υπέρβαρος, το σώμα σου είναι καλά προσαρμοσμένο σε αυτό που θεωρούσε “φυσιολογικό” για τόσο καιρό και προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε πιθανότητα του να φτάσει σε σημείο πείνας, το σώμα σου έχει αρκετούς μηχανισμούς που το κινητοποιούν να διατηρήσει το βάρος στο οποίο βρίσκεσαι», αναφέρει η Olson.

Για να αντιμετωπίσεις αυτές τις λειτουργίες του σώματός σου, επικεντρώσου στην πρόσληψη υγιεινών τροφών, στον έλεγχο των μερίδων σου και στα πολλά σνακ. Έτσι θα δείξεις στο σώμα σου ότι δεν έχεις ανάγκη από τροφή και θα έχεις σύμμαχο τη μητέρα φύση!

2) Η απώλεια βάρους αλλάζει τις ανάγκες του μεταβολισμού σου.

Πρόκειται για ένα δίκοπο μαχαίρι: όσο λιγότερο ζυγίζεις, τόσες λιγότερες θερμίδες χρειάζεσαι για να διατηρήσεις το βάρος σου. Μόλις σταματήσεις λοιπόν να βρίσκεσαι σε δίαιτα, δεν μπορείς να επιστρέψεις στις ποσότητες φαγητού που έτρωγες στο παρελθόν.

Η Olson λέει: «Εάν μειώσεις τις θερμίδες σου σε 1.800 την ημέρα και χάσεις περίπου 5 κιλά, το “νέο” σου σώμα μπορεί να χρειάζεται μόνο 1.800 θερμίδες για να διατηρήσει τα νέα του κιλά. Τα πιο αδύνατα σώματα έχουν λιγότερη μάζα και κύτταρα και έτσι χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για να διατηρήσουν ζωντανούς αυτούς τους ιστούς και τα κύτταρα».

Μπορείς να κάνεις κάθε θερμίδα σου να μετράει με το να οργανώνεις από πριν τα γεύματά σου και να γεμίζεις το ψυγείο σου με φαγητά που σε γεμίζουν ενέργεια.

3) Το σώμα σου προσαρμόζεται στη ρουτίνα της άσκησης που ακολουθείς και έτσι μπορεί να μην καις τόσες θερμίδες όσες όταν άρχισες αυτή τη γυμναστική.

Πηγαίνεις συχνά στο γυμναστήριο αλλά τα κιλά ακόμα δεν έχουν εξαφανιστεί; Μπορείς να κατηγορήσεις την αποδοτικότητα του σώματός σου για αυτό το φαινόμενο. «Όταν κάνεις συγκεκριμένες ασκήσεις γυμναστικής και τις επαναλαμβάνεις συνέχεια κάθε μέρα, το σώμα σου τις “μαθαίνει” και είναι φυσικά προγραμματισμένο να γίνει καλύτερο σε αυτές», αναφέρει η Olson και προσθέτει ότι: «Στα σπορ αυτό που είναι πολύ χρήσιμο είναι να αλλάζεις τις ασκήσεις που κάνεις και να προσθέτεις νέες κινήσεις προκειμένου να καις ένα συγκεκριμένο ποσό θερμίδων σε καθημερινή βάση».

4) Δεν μπορείς να κάνεις πάντα δίαιτα και αν κόψεις εντελώς κάποια φαγητά για να χάσεις κιλά και μετά τα βάλεις πάλι στη διατροφή σου, τότε θα αυξηθούν τα κιλά σου.

Το να σταματήσεις να τρως ζυμαρικά, ψωμί , πατάτες και άλλους υδατάνθρακες αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να μειώσεις τις θερμίδες και να χάσεις κιλά. Αλλά τι συμβαίνει όταν αρχίσεις μετά να τα τρως πάλι; Θα το διαπιστώσεις σύντομα στην ένδειξη της ζυγαριάς σου.

«Είναι μία πολύ καλή ιδέα να σταματήσεις να τρως μία συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων ή να κάνεις μία διατροφή με πολύ λίγες θερμίδες. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό στο να σταματήσεις να τρως μία ομάδα φαγητών προκειμένου να χάσεις κιλά. Αν αποκλείσεις μία κατηγορία φαγητών(όπως οι υδατάνθρακες), τότε περιορίζεις τις συνολικές θερμίδες σου.

Όμως, είναι ακόμα καλύτερο να μειώσεις το σύνολο των θερμίδων σου με μέτρο από όλες τις ομάδες τροφών, για να εξολοθρεύσεις τις φυσιολογικές λιγούρες για κάποιες τροφές και να πετάξεις από το σπίτι σου όλα τα επεξεργασμένα σνακ, όπως τα πατατάκια και τα γλυκά, αφού μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτά, τα οποία σου προσθέτουν μόνο θερμίδες χωρίς όφελος», λέει η Olson.

5) Οι παλιές συνήθειες δεν κόβονται εύκολα.

Βγαίνεις έξω με τους φίλους σου; Είναι τότε πολύ πιθανό να σε παρακινήσουν να ακολουθήσετε τις παλιές σας συνήθειες τώρα που “έχεις χάσει κιλά”. Ή, μπορεί να θέλεις να ικανοποιήσεις τον εαυτό σου, καθώς σκέφτεσαι ότι το “αξίζεις” να φας ένα παραπάνω μπισκοτάκι, τώρα που κατάφερες να χωρέσεις στο παλιό σου, εφαρμοστό τζιν.

Αντί να αφήσεις τους φίλους σου να σε παρασύρουν στις παλιές κακές συνήθειες, μπορείς να αποτελέσεις εσύ ένα καλό παράδειγμα για αυτούς. Παράγγειλε ένα κοκτέιλ με ελάχιστες θερμίδες ή κάνε μία έξυπνη επιλογή(με λίγες θερμίδες) από το μενού του εστιατορίου. Η προσπάθεια να διατηρήσεις τα κιλά σου φυσικά δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να υποκύψεις σε έναν πειρασμό κάποια φορά, αρκεί αυτό να μη συμβαίνει όλη την ώρα! womenonly.gr

Via


Νεότερη Παλαιότερη