Διασώθηκαν 900 λαθρομετανάστες

Περίπου 900 λαθρομετανάστες που είχαν επιβιβαστεί σε διάφορα πλεούμενα στη βόρεια Αφρική και προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη διασώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή από πολλά πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού…

στα ανοικτά της Σικελίας.

Η διάσωση των λαθρομεταναστών έγινε με συνεργασία του ιταλικού ΠΝ, του Λιμενικού Σώματος της Ιταλίας και της Οικονομικής Αστυνομίας (Guardia di Finanza) στο πλαίσιο της επιχείρησης Mare Nostrum, η οποία άρχισε τον Οκτώβριο έπειτα από δύο πολύνεκρα ναυάγια.

Η φρεγάτα Euro διέσωσε 336 λαθρομετανάστες, ανάμεσά τους 44 γυναίκες και 10 παιδιά, που επέβαιναν σε δύο πλεούμενα έτοιμα να ναυαγήσουν αφού μετέφεραν υπεράριθμους επιβάτες. Οι 66 μεταφέρθηκαν σε ένα περιπολικό σκάφος της Οικονομικής Αστυνομίας το οποίο κατέπλευσε στο Πόρτο Εμπέντοκλε. Η φρεγάτα Espero διέσωσε 198 μετανάστες, ανάμεσά τους 17 γυναίκες. Ένα άλλο πλοίο, το Stromboli, διέσωσε 108, ανάμεσά τους τρία παιδιά.

Ακόμη, δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος της Ιταλίας διέσωσαν και μετέφεραν σε ένα άλλο πλοίο 254 μετανάστες, ανάμεσά τους 53 γυναίκες και 9 παιδιά.

Όλοι οι μετανάστες που διασώθηκαν τη νύχτα (σ.σ. 896 πρόσωπα συνολικά) μεταφέρθηκαν στο σκάφος San Giorgio», διευκρίνισε το ιταλικό ΠΝ.

Εξάλλου το πρωί η φρεγάτα Zeffiro έφθασε στο λιμάνι Τράπανι της Σικελίας με 410 μετανάστες, ανάμεσά τους 59 παιδιά.

Σύμφωνα με το ναύαρχο Τζουζέπε Ντε Τζόρτζι, κάπου 20.000 ζωές έχουν σωθεί και δεκάδες άνθρωποι που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα της Ιταλίας παράνομα έχουν συλληφθεί από την έναρξη της επιχείρησης Mare Nostrum, το φθινόπωρο, η οποία «στοιχίζει περίπου 9 εκατ. ευρώ τον μήνα» και «χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του (υπουργείου) Άμυνας» της Ιταλίας. Από την 18η Οκτωβρίου 2013 ως την 10η Απριλίου 2014 οι άνθρωποι που διασώθηκαν ανήλθαν σε 18.546, είπε ο ναύαρχος. Κατά μέσον όρο στην επιχείρηση συμμετέχουν καθημερινά πέντε πλοία με τα ελικόπτερά τους και 900 στελέχη του πολεμικού ναυτικού, του λιμενικού και των άλλων σωμάτων ασφαλείας.

Μόνο μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες πάνω από 6.500 λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν στις ακτές της Καλαβρίας και της Σικελίας, στα λιμάνια της Κατάνης, της Αουγκούστα, στο Πόρτο Εμπέντοκλε, την Μεσίνα, το Ποτσάλο και την Ροτσέλα Ιόνικα, ανέφερε εξάλλου η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Στην πλειονότητά τους, οι μετανάστες είχαν επιβιβασθεί σε πλεούμενα στο λιμάνι Ζουάρα της Λιβύης, 75 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, και προέρχονταν από την Συρία, την Ερυθραία, την Σομαλία, την Νιγηρία, το Μάλι, την Γκάμπια και την Σενεγάλη.

Η Αρμοστεία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει το όλο και πιο πιεστικό πρόβλημα και να δοθούν «διαρκείς λύσεις». Η εκπρόσωπος της Αρμοστείας, Μελίσα Φλέμιγκ, τόνισε πως ανάμεσα στους λαθρομετανάστες είναι «μεγάλοι αριθμοί γυναικών και παιδιών, περιλαμβανομένων νεογέννητων και ασυνόδευτων παιδιών». Φέτος, πρόσθεσε η ίδια, έχει δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Αναμένουμε ότι οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στη Λιβύη κι έχουν εντοπιστεί κι άλλα πλεούμενα», σημείωσε η Φλέμιγκ και εξήγησε πως «η κατάσταση στη Συρία χειροτερεύει και οι γειτονικές της χώρες πλέον δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν» τους αριθμούς των προσφύγων, που αναζητούν προστασία και καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via
banner ads
Νεότερη Παλαιότερη